Ara llegint
El sector del vi demana una denominació d’origen de tota Mallorca

El sector del vi demana una denominació d’origen de tota Mallorca

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha constituït la primera Mesa del Vi de les Illes Balears, una eina de feina presidida per la consellera Mae de la Concha, en la que hi han estat representats els consells reguladors de les vuit marques de qualitat de vi de les Balears (DO Binissalem, DO Pla i Llevant la IGP Vi de la Terra de Malorca i les altres cinc IGP), el Consell Balear de la Producció Agroecològica, Unió de Pagesos, Asaja, UPA-Aia, Agrame, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, l’Associació de Petits Cellers, l’Associació de Cellers de Santa Maria i els consells de Menorca, Eivissa i Formentera.
A la reunió hi han assistit també el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, la gerent de SEMILLA, Georgina Brunet, el cap de servei d’Agricultura, Andreu Juan, i el cap de gabinet, Fernando Fernández.
L’objectiu de la Mesa del Vi és impulsar el sector vitivinícola de les Illes Balears. En aquesta primera trobada s’han tractat assumptes sobre la situació del sector del vi. S’han tractat qüestions urgents com les mesures pel sector que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació posarà en marxa en breus a través d’un Reial Decret per fer front a la crisi de la COVID-19. Aquestes mesures fan referència, per exemple, a la collita en verd, és a dir, la compensació econòmica per a l’eliminació d’una quantitat específica de raïm per fer vi i així reduir el potencial productiu i afavorir l’eliminació d’excedents. També s’ha parlat d’altres mesures com la destil·lació i l’emmagatzematge privat de vi.
Une altre dels temes que s’ha tractat és el decret de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació per regular el potencial vitivinícola de les Illes Balears. Actualment ja s’han rebut les al·legacions a aquest decret, que té per objectiu posar límits a l’arribada de drets de plantació de vinya procedents d’altres comunitats autònomes. A les Illes hi ha actualment 1.816 hectàrees de vinya sembrades i emparades sota les vuit marques de qualitat existents (DO Binissalem, DO Pla i Llevant, IGP Vi de la Terra de Mallorca, Vi de la Terra de Menorca, Vi de la Terra d’Eivissa, Vi de la Terra de Formentera, Vi de la Terra Illes Balears i Vi de la Terra Serra de Tramuntana; 2639 hectàrees de vinya sembrades que no estan inscrites en cap marca de qualitat o encara no produeixen; i 569 hectàrees representen els drets reconeguts de plantació i replantació.
Durant la reunió s’ha tractat també el tema de la creació d’una Denominació d’Origen Mallorca, una petició que han fet alguns representants del sector del vi.
La Mesa del Vi treballarà en tres línies de feina: una més enfocada cap als productors, una altra cap al sector de la vinificació i una tercera de promoció i comercialització i la propera reunió es celebrarà en un termini d’un mes aproximadament.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt