Ara llegint
Ana Albelda i Raquel Forteza: “Un ram sempre ha d’estar fet amb flor de temporada”

Ana Albelda i Raquel Forteza: “Un ram sempre ha d’estar fet amb flor de temporada”

Les flors parlen per elles soles i, de fet, és un dels articles més presents a tots els actes socials, ja siguin naixements, noces, celebracions i fins i tot acomiadaments. Qui no ha enviat o rebut una flor o flors en la seva vida per deixar testimoniatge, ja sigui per amor, agraïment, estima o condols?

La flor és un símbol de moltes coses: bellesa, pau, sentiments i potser també un llenguatge subliminal. Tothom té una flor preferida i és mot difícil no quedar bocabadats davant un ramell, flor o ram.  En francès hi ha una dita que diu en la seva traducció: “Desconfia del metge que deixa morir les seves plantes”. I és cert, difícilment qui no cuida llurs plantes cuidarà bé a les persones, sigui qui sigui.

Fa pocs mesos  dues al·lotes joves de Sóller, Ana Albelda (Sóller, 1992) i Raquel Forteza (Sóller, 1991), han muntat la seva floristeria “Bloss You” pensada més que una exposició, que també, en una forma de transmetre l’art dels rams florals i el ja esmentat llenguatge que té el seu producte. Com a joves que són s’han llançat també al món de les xarxes socials defugint dels típics modes de comercialitzar.

Raquel Forteza i Ana Albelda, fent un ram de flors al seu establiment. (Foto: Joan Oliver)

Pregunta.- Per començar, què vol dir aquest nom de “Bloss You”?

R.- El nom de Bloss You se’ns va ocórrer ajuntant la paraula Blossom, que en anglès vol dir florir, i de la paraula composta Bless You, que en anglès significa benedicció, vàrem pensar que juntes sonaven molt bé.

P.- Com us va venir al cap muntar aquest negoci en temps difícils com són ara?

Resposta.- En un principi, la idea era poder compaginar el tema de les flors amb la nostra feina, ja que el projecte inicial només comprenia el bloc de flors per subscripció, però a poc a poc vàrem ampliar serveis i va tenir molt bona rebuda.

P.- Què ha de tenir un ram de flors perquè sigui especial?

R.- No hi ha cap recepta perquè un ram sigui especial.  Això depèn sempre del gust del nostre client, per a una persona pot ser especial un ram de roses, i per un altre un ram que només tingui verd, per exemple.

P.- És obvi que la floristeria més que un ofici és un art. Com us va néixer aquesta dèria?

R.- Volíem afegir un toc de creativitat a la nostra vida, a la nostra professió. Dins el món floral no hi ha límits, ens permet crear i desenvolupar cada dia, aquesta és la part que més ens agrada.

P.- Les flors tenen significats i llenguatge?

R.- Les flors tenen el significat i el llenguatge que cada cultura i persona li ha donat. Aquí, per exemple, s’associa un crisantem a un acomiadament, o per altres algun tipus de flor o color, ho relacionen amb la mala sort. Això del significat és molt concret per cada persona, nacionalitat, regió…

P.- Quin és el secret per fer un ram que agradi?

R.- Per a nosaltres el secret està en fer cada ram com si fos per a nosaltres mateixes, amb molta cura i esment i revisant cada detall.

P.- Qui tria millor, homes o dones? Tenen gustos diferents o es deixen aconsellar?

R.- No et sabria dir. Hi ha tant homes com dones amb les idees molt clares i d’altres que es deixen aconsellar.  No sabria diferenciar per gustos.

P.- Què és més fàcil per a vosaltres, un client que sap què vol o un que us deixa la comanda al vostra gust?

R.- A nosaltres ens encanta quan ens deixen fer la comanda al nostre gust. És en aquest moment quan ens inspirem i intentem crear coses noves. Però si per altra banda volen una cosa més concreta, sempre ens intentem adaptar al màxim possible.

P.- Què preteneu fer o aconseguir amb aquesta nova botiga a Sóller? Quin és el vostre públic?

R.- El nostre objectiu és facilitar el procés de compra i enviament de flors, que en un sol click o a través de les xarxes socials, puguis fer la teva comanda.
Això ha permès que el públic més jove també s’aficioni a comprar i regalar flors.

P.- La tradició de les flors és perseverant i no perd tradició. És així?

R.- És així. Les flors sempre són un encert, ja sigui per regalar, per decorar un esdeveniment, per tenir a casa… i no passa mai de moda. Les flors tenen l’encant de la bellesa efímera.

P.- Què li aconsellaríeu a un enamorat per posar-se a la sogra dins la butxaca? Un ram, una flor, un cossiol o molta paciència?

R.- (Riuen…)  Li aconsellaríem que una cosa de cada.

P.- Les dones envien flors els homes?

R.- Sí, les dones regalen flors als homes i als homes també els encanta rebre flors per sorpresa.

P.- Què és el més complicat de la vostra feina, el muntatge del ram o entendre allò que vol el client?

R.- A la nostra feina hi ha molts d’aspectes que no es veuen, ja siguin temes burocràtics, fer les comandes o organització, però sens dubte el més complicat i important per a nosaltres és entendre bé el concepte que ens demana el client o la clienta, sobretot quan es tracta d’esdeveniments.

P.- Un consell per regalar flors en tots els suposits.

R.- El nostre consell és que sempre sigui flor de temporada. Una flor mai cansa i sempre deixa petjada.

Les floristes, al portal del seu establiment de Sóller. (Foto: Joan Oliver)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt