Ara llegint
170 gàbies per capturar serps al Pla

170 gàbies per capturar serps al Pla

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, visitaren dijous, les instal·lacions del Consorci per a la Recuperació de la Fauna a les Illes Balears (COFIB) on, aquesta setmana, s’han començat a facilitar, a tretze ajuntaments de Mallorca, aproximadament 170 gàbies per capturar serps en el marc d’un Pla de xoc contra els ofidis invasors. D’aquesta manera, es dona compliment a l’acord assolit amb la Mancomunitat del Pla per a reduir la població d’aquests rèptils a l’illa.
A finals de 2019, Mas i representants municipals van acordar que la conselleria de Medi Ambient i Territori adquiriria i facilitaria les gàbies que els municipis demanassin i que els tècnics municipals serien els encarregats de gestionar-les després d’haver estat formats pel COFIB. Es van programar dues sessions de formació per als dies 11 i 14 de març però la declaració de l’estat d’alarma va obligar a cancel·lar la segona cita que, finalment, es va celebrar telemàticament.
L’entrega de les gàbies estava prevista per a finals de març perquè la campanya començàs a principis d’abril que és quan les serps finalitzen la hibernació. Tot i aquest contratemps, Mir confia que “el dispositiu serà eficient i donarà bons resultats en el primer any de funcionament”.
Mas, per la seva banda, ha destacat que a les jornades i reunions de coordinació i formació han participat també la Mancomunitat del Pla de Mallorca, la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Fundació Natura Parrk, la direcció insular de cooperació local i caça del Consell de Mallorca i l’Associació Balear d’Entitats de caça.
Els municipis que s’han adherit, fins ara, a la iniciativa son els següents: Ariany, Costitx, Lloret, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, Sant Joan, Santa Eugènia, Sencelles, Sineu i Vilafranca.
A Mallorca hi ha dues espècies d’ofidis d’introducció antiga, la serp de garriga i la serp d’aigua, actualment considerades com a pròpies i que conviuen amb la biodiversitat actual a l’illa. En la darrera dècada s’ha produït un procés de colonització accidental per part de dues noves espècies: la serp de ferradura i la serp blanca. Tot i ser dues espècies inofensives per a les persones i animals domèstics, la presència d’aquestes genera alarma social, especialment a les àrees urbanes a causa de la seva activitat principalment diürna i lligada a ambients humanitzats.
Cal recordar que, a banda d’aquest Pla de xoc als municipis de la Mancomunitat, la conselleria de Medi Ambient i Territori facilita gàbies a propietaris interessats a través del COFIB i amb la col·laboració del programa PDR de la Unió Europea. Així, des de 2018 s’han prestat devers 150 gàbies. El conseller, finalment, ha destacat la participació directa al projecte de la Fundació Aproscom que s’ha encarregat de la confecció de les gàbies oferint oportunitats laborals a persones discapacitades o socialment desfavorides.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt