Ara llegint
L’anellament científic

L’anellament científic

  • Destacado 1
  • Destacado 2

L’anellament científic és un mètode per estudiar diferents aspectes de la biologia, ecologia i comportament de les poblacions d’aus silvestres. Consisteix en individualitzar les aus mitjançant la col•locació d’una anella metàl•lica a la seva pota. Aquestes anelles duen un número i una direcció o contacte. Les dades de les aus anellades s’emmagatzemen a centrals d’anellament i actualment es tracta d’un mètode científic reconegut i emprat en una gran quantitat de projectes i estudis a tot el món.

Entre les dades i informació obtinguda a través d’aquesta eina es troben els moviments, les rutes migratòries, les àrees de cria i les zones de descans migratori, entre altres. Tot i això, el mètode també serveix per analitzar les taxes de mortalitat, de supervivència o de renovació de població de les aus anellades i de les poblacions a les quals pertanyen. Gràcies a aquesta activitat es poden desenvolupar estudis a llarg termini sobre extenses àrees geogràfiques i també s’obté informació valuosa a l’hora de planificar i dissenyar polítiques de conservació, de gestió d’espais i d’espècies.

A més, també és un mètode que permet conèixer com afecta l’escalfament global a les poblacions d’aus, així com les tendència i canvis en la fonologia, la qual estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius. Existeixen altres mètodes d’estudi complementaris, però l’anellament és considerat imprescindible per associacions com el GOB, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt