Ara llegint
Avenços significatius en la lluita contra espècies invasores

Avenços significatius en la lluita contra espècies invasores

El Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori fa un balanç positiu dels resultats del programa d’actuacions del projecte «Prats nets d’invasores», finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), quan es compleix un any de la posada en marxa. 

«Prats nets d’invasores» està executat pel Consorci per la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i té la finalitat de minimitzar l’impacte que les espècies invasores tenen a les zones humides de les Illes Balears. Així, pel que fa al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca s’han extret un total de dues tones de carpa (Cyprinus carpio) i 74 exemplars de tortuga de Florida (Trachemys scripta).

Pel que fa a la flora invasora, s’han eliminat més de 700 peus d’herba de la pampa (Cortaderia selloana), tant amb maquinària pesant (per als exemplars més grans) com per extracció manual. A més, s’han extret més de 2.000 mde gram americà (Stenotaphrum secundatum)i de kikuyu (Pennisetum clandestinum) dins s’Albufera i a la Reserva Natural de s’Albufereta. 

Ja han començat també els treballs d’eliminació d’una localitat de gram a s’Albufereta, que sumarà 9.000 m2més d’aquesta espècie eliminada. En l’execució d’aquesta tasca, s’empren ases cedits per la Fundació Natura Parc. Els animals mostren una gran utilitat, en aquest sentit, a banda de ser un exemple de sostenibilitat.

A Eivissa, dins el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, s’ha anat treballant sobre una superfície d’uns 9.000 m2eliminant rubrum (Pennisetum setaceum). S’hauran de seguir fent revisions de la zona per a eliminar completament el que torni a sortir a causa de les llavors que hagin quedat en el sòl. 

També s’han eliminat més de 3.000 peus de pitera (Furcrae foestida) entre Eivissa i Formentera, uns 600 de figuera de moro (Opuntiaspp.) i 2.000 m2de superfície coberta per bàlsam (Carpobrotusspp.), sobretot a l’illa de Formentera. S’han retirat 30 m2de kalanxoe (Kalanchoe spp.) a l’illa d’Eivissa, on aquesta espècie és molt freqüent als jardins de les cases que es troben dins el Parc. 

Una de les actuacions més complicades d’afrontar per a aquest projecte ha tingut lloc al Parc Natural de s’Albufera des Grau a Menorca, on s’han extret gairebé 700 exemplars de figuera de moro de l’Illot d’en Mel. L’actuació encara no ha acabat i està previst tornar a l’illa pròximament. 

La Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat vol destacar especialment la tasca feta pel COFIB i la col·laboració imprescindible del personal dels espais naturals protegits, l’IBANAT i els agents de medi ambient per a tirar endavant aquest projecte, així com la predisposició dels propietaris privats a implementar mesures de control d’aquestes espècies per a minimitzar-ne els efectes sobre els espais naturals. 

El projecte té una durada de 24 mesos i un pressupost de 332.210 euros. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt