Ara llegint
Eivissa permet caçar més tudons pel mal que causen als conreus

Eivissa permet caçar més tudons pel mal que causen als conreus

El departament de Medi Rural y Marí del Consell Insular d’Eivissa, amb l’objectiu de reduir els importants danys que la població de tudons està provocant en les explotacions agràries d’Eivissa, ha ampliat excepcionalment el termini de la seva caça iniciant-se el passat 26 de juliol, en aquells vedats que així ho hagin notificat davant el Servei de Caça del Consell Insular d’Eivissa, i també amb excepcionalitat s’ha ampliat la seva finalització fins al 3 d’octubre, just el dia abans de l’inici de la temporada de caça menor a Eivissa, i que es reprendrà el 8 fins al 21 de febrer de 2021.

Aquesta mesura respon a la preocupació que s’ha generat entre el sector primari de l’illa pels evidents perjudicis que produeixen els tudons en els cultius i explotacions agràries. Com a accions complementàries, durant el període de veda, s’han estat donant autoritzacions especials per a fer controls de tudons en aquelles explotacions en les quals es preveia que hi hagués danys importants per a les collites. A això s’afegeix que es va contractar una empresa especialitzada que ha estat realitzant control i seguiment en les explotacions agràries que així ho necessitaven. Els titulars de 25 vedats de caça dels 42 existents a l’illa d’Eivissa varen donar a conèixer al Consell Insular d’Eivissa la necessitat d’anticipar la caça del tudó per les abundants poblacions existents i pels danys agrícoles que produeixen. Així, en un 95,4% de la superfície vedada d’Eivissa (40.952,64 Ha) la caça del tudó està permesa.

Els dies habilitats per a la caça dels tudons seran els dimarts, els dijous, els dissabtes, els diumenges i els festius de caràcter nacional o autonòmic.

A més, el proper 15 d’agost, com és costum, s’inicia la mitja veda per a la caça de tudó i tórtora turca, que es sumen a la caça, ja permesa de conill i llebre amb modalitat sense armes. Seran hàbils també els tres diumenges consecutius (el dia 16, 23 i 30 d’agost).

Per a caça de la tórtora comuna (Streptopelia turtur) només seran hàbils els dies 23 i 30 d’agost i el 6 i 13 de setembre i en horari limitat (des de la sortida del sol fins a les 12.00 i a la tarda des de les 17.00 fins a la posta del sol); mesura que junt amb la reducció de captures fins a un màxim de 5, es suma a les que, aquests darrers anys, el Consell ha anat prenent per tal de contribuir a la conservació de la tórtora, donada la seva important disminució en gran part del territori europeu. Així mateix, s’estableixen limitacions respecte als llocs de caça, per tal de no pertorbar les tórtores quan beuen; en aquest sentit, no es poden caçar en un radi de 30 m d’abeuradors ni menjadors cinegètics i tampoc es poden caçar a menys de 100 m de punts d’aigua natural o artificial, on la superfície d’aigua dels gualssuperi els 30 metres quadrats

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt