Ara llegint
El sector de la pesca de la llagosta d’Eivissa, ha apostat per la sostenibilitat durant la pandèmia

El sector de la pesca de la llagosta d’Eivissa, ha apostat per la sostenibilitat durant la pandèmia

El Consell d’Eivissa ha destacat l’aposta per la sostenibilitat de les confraries en la pesca de la llagosta durant la pandèmia. En total, aquesta temporada s’han capturat 2.520 quilos, un 40% menys respecte a la temporada anterior.

El 31 d’agost va finalitzar la temporada de la pesca de la llagosta per a la flota de Balears, i en concret d’Eivissa, i que s’havia iniciat l’1 d’abril, en ple confinament. La llagosta suposa un dels principals recursos de la flota artesanal durant l’estiu, però la situació provocada per la COVID-19, que va impedir l’arribada de turistes fins a finals de juny, va generar en el sector una gran incertesa i fins i tot es va plantejar l’opció de no capturar llagosta aquest any. No obstant això, aquesta mesura finalment no es va dur a terme per l’obertura de fronteres i el fort repunt de la demanda de productes locals, especialment dels més apreciats com la llagosta.

Tot i aquest augment de la demanda, la reducció de la temporada de pesca als mesos de juliol i agost (el període de pesca de la llagosta sol començar a l’abril, però aquest any va coincidir amb el confinament) ha provocat una caiguda del 40 % per al conjunt de les confraries d’Eivissa.

Des del departament de Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa han recordat que aquesta espècie és molt demandada per part del sector de la restauració, però a causa de la seva baixa taxa de creixement es veu molt afectada per la pesca. Per evitar la sobrepesca a la qual és sotmesa a bona part de la mar Mediterrània, la seva captura està controlada per assegurar el manteniment dels seus estocs. Durant aquesta campanya, enfront de la competència habitual de llagostes d’altres punts de les Balears i de la Península, importades a meitat de preu, les confraries de pescadors d’Eivissa han apostat per mantenir el preu del producte, reduir les barques dedicades a la pesca de la llagosta i no augmentar captures. Encara que possiblement les vendes s’haguessin incrementat al reduir el preu, hauria significat també un augment de captures per compensar la reducció d’ingressos, en detriment de la sostenibilitat de la pesca futura. Per tant, aquesta reducció en les captures ha contribuït decisivament a la conservació dels estocs pesquers de l’espècie.

En aquest esforç per apostar per la pesca regulada i garantir l’origen, la conselleria insular de Medi Rural i Marí ha subratllat que Eivissa va ser pionera a les Balears en utilitzar l’etiquetatge individual de la llagosta com a garantia d’origen. Gràcies a aquest sistema, a cada llagosta se li assigna una numeració que, a través de la pàgina web de Peix Nostrum, el consumidor pot accedir a tota la informació sobre la captura d’aquest exemplar.

Estudi de el Grup Leader

D’altra banda, el Grup d’Acció Local d’Eivissa i Formentera (LEADER) està treballant en conèixer la realitat de l’estat de conservació dels estocs pesquers d’aquesta espècie i per a ells compta amb la participació de les Confraries de pescadors d’Eivissa i Formentera. Les seves barques embarquen a tècnics del Grup Leader perquè registrin les tipologies de les captures de llagosta que es realitzen i així puguin establir la base per a una gestió de la pesca sostenible a llarg termini.

Finalment, el Consell d’Eivissa vol ressaltar la forta aposta a través de la seva marca, Sabors d’Eivissa, i de la de les confraries de pescadors d’Eivissa i Sant Antoni, Peix Nostrum, conjuntament amb el seguiment tècnic de LEADER perquè el consumidor reconegui les implicacions de l’etiquetatge individual i les iniciatives dels propis pescadors per a la gestió sostenible dels seus productes, garantia de producte km 0 i que suposa un camí obert al futur per a la pesca artesanal.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt