Ara llegint
Formentera prepara el seu primer catàleg de camins públics

Formentera prepara el seu primer catàleg de camins públics

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, ha tret a licitació el contracte de serveis per a la redacció del primer catàleg de camins de l’illa de Formentera. L’elaboració d’aquest catàleg és una de les prioritats previstes en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2020-2021, aprovat per ple del Consell el passat mes de gener i que té com a objectiu documentar prop de 300 camins de l’illa. El pressupost previst per a aquest contracte és de 170.000 euros més IVA i la duració prevista per a la realització del catàleg és de tres anys.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha assenyalat que amb la publicació d’aquest concurs “es fa una passa important en l’elaboració del primer catàleg de camins de l’illa, una eina que consideram essencial per conèixer la nostra història”. “Quan s’acabi aquesta tasca, tindrem un catàleg de camins identificats amb una descripció tècnica, que a més anirà acompanyada de tota una informació antropològica, cultural i patrimonial que li donarà molta més força i més vàlua a aquest catàleg”, ha subratllat la consellera de Patrimoni. Segon recull la memòria del concurs, per a dur a terme aquest projecte s’ha de comptar amb un equip interdisciplinari integrat per cinc persones: un antropòleg cultural, dos historiadors, un topògraf i un jurista.

Guasch ha recordat que l’any 2012 es va intentar fer aquest catàleg, mitjançant un conveni amb l’Obra Cultural Balear, “però que la manca de recursos humans que poguessin dedicar el temps suficient a aquesta tasca -tant per part de l’OCB com també per part del Consell- va impedir poder continuar i finalitzar la feina iniciada”. En aquell moment, es va fer un treball que comprenia la localització, la descripció i la valoració patrimonial de les vies de les vendes de Porto-Salè, de la Miranda i Cala Saona i des Cap de Barbaria. “Ara també s’aprofitarà aquell treball per a l’elaboració del catàleg”, ha recordat la consellera.

Aquest catàleg, no només recollirà la descripció i valoració patrimonial dels camins, sinó també contemplarà aspectes jurídics com ara la titularitat o l’existència d’altres drets que es puguin acreditar. “Es tracta d’una tasca laboriosa i intensa i amb els mitjans propis que tenim no la podem fer”, ha assenyalat Guasch.

Les actuacions previstes en aquest contracte contemplen el buidatge de les fonts documentals, la creació d’una base de dades, la creació d’un visor web i l’elaboració d’informes documentals. Per a la realització d’aquesta tasca també està prevista la realització d’entrevistes a informants de l’illa i fitxes individuals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt