Ara llegint
Formentera: quart any de lluita contra la processionària del pi

Formentera: quart any de lluita contra la processionària del pi

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha participat, aquest dimarts, en una xerrada informativa telemàtica en la qual el servei de Sanitat Forestal ha informat sobre l’inici de la campanya d’enguany de tractament contra la processionària del pi.

Enguany, s’aplicarà, per quart any consecutiu, tractament aeri sobre una superfície aproximada de 1600 hectàrees. D’aquesta manera, la conselleria de Medi Ambient i Territori compleix el compromís assolit amb el ple del Consell de Formentera que, el 2016, va aprovar la petició a l’ens competent (en aquest cas, el Servei de Sanitat Forestal) per executar un Pla d’actuació que incloïa la previsió d’aplicar aquest tipus d’actuació durant quatre campanyes consecutives (2017-2020).
 

El tractament aeri s’aplicarà durant la primera quinzena d’octubre. En aquest sentit, es preveu fer dues passades en dies no consecutius que es decidiran en funció de les condicions meteorològiques. S’hi aplicarà el mateix producte fitosanitari que en campanyes anteriors: Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. Es tracta d’un producte de tipus biològic,un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Només pot romandre uns pocs dies sobre les fulles ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta a les abelles i pot ser utilitzat en agricultura ecològica.

El seguiment de la UIB

La Universitat de les Illes Balears (UIB) farà un seguiment, a petició de la direcció general d’Espais i Biodiversitat, de l’impacte de l’aplicació del producte fitosanitari en el sòl. D’aquesta manera, es podran comparar les dades amb un estudi que ja es va fer, en el mateix sentit, després del primer any de l’actual Pla d’actuació.

A banda dels tractaments que ja s’han provat, amb èxit, en campanyes anteriors l’any que ve es durà a terme una prova pilot consistent en la cria i amollada en camp dels parasitòids d’ous d’Ooencyrts pityocampae, un enemic natural de la processionària. Aquest mètode de control biològic s’aplicarà per primera vegada a les Illes Balears.

En un principi, s’ha escollit l’illa de Formentera per fer una prova pilot, pels estats inicials d’afectació de la plaga i els baixos nivells de parasitisme existents segons les dades registrats.

Amb aquesta actuació es fomentarà i afavorirà la població d’enèmics naturals i accelerarà l’augment d’individus que es produeix al llarg del temps de forma natural.

Altres mesures dins del control integral, que se intensificaran per 2021 seran: la col·locació de 300 trampes més de les que es van utilitzar aquest any 2020 (1.039) i també s’instal·laran 50 trampes G a les zones de més captura, i a mes a mes s’incrementarà amb 30 més (de les 58 actuals) de caixes refugi per a ratapinyades.

Al final de la reunió, Mas s’ha compromès a estudiar, en funció de la disponibilitat pressupostària, la petició del Consell de Formentera de prorrogar per un any més el Pla d’actuació.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt