Ara llegint
Medi Ambient indaga quin és l’origen de la plaga del banyarriquer de l’alzina

Medi Ambient indaga quin és l’origen de la plaga del banyarriquer de l’alzina

El Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori col·labora en un projecte internacional d’investigació sobre el Cerambyx, en el qual hi participen una vintena de països i que servirà per conèixer amb major profunditat les diferents espècies d’aquest insecte que hi ha presents a l’arxipèlag. De les quatre espècies d’aquest insecte documentades a l’estat espanyol, la que té més afectació a les Illes Balears és el banyarriquer de les alzines (Cerambyx cerdo).

La Conselleria ha remès diversos exemplars del coleòpter provinents de diverses zones de Mallorca i Menorca, on té més presència. L’estudi intenta reconstruir, mitjançant l’estudi de l’ADN, l’evolució geogràfica i biològica de l’insecte en un espai que abraça la totalitat del continent europeu, el nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. La importància de l’estudi radica en què es podria determinar, amb rigor científic, per on varen arribar els primers exemplars de Cerambyx cerdo, una circumstància que els estudis consideren es podria remuntar fins a dos segles enrere, a l’illa de Mallorca, on es troba el 75% de les alzines de tot l’arxipèlag.

A Menorca, en canvi, on es troba el 24,7% restant, no hi ha dades fiables de l’existència del Cerambyx cerdo però sí d’altres com el Cerambyx scopoli. A Eivissa i Formentera, on la presència d’alzines és gairebé testimonial, no s’ha pogut detectar l’existència de cap exemplar del coleòpter.

El banyarriquer de l’alzina és una espècie legalment protegida en l’àmbit europeu si bé a Mallorca es va aconseguir una excepció, vigent des de l’any 2016, perquè s’ha convertit en una veritable plaga. Aquest escarabat causa greus problemes a les alzines, perforant-les i fent-les més sensibles a debilitats, fongs i ruptura provocant-ne, fins i tot, la mort, en alguns casos.

El Servei de gestió forestal té previst, per a 2021, un pla de control del banyarriquer de l’alzina, mitjançant trampeig massiu, als monts públics de Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt