Ara llegint
38 anys de Fora Vila Verd

38 anys de Fora Vila Verd

Tal dia com avui, un 11 de juny de l’any 1982, fa avui 38 anys, sortia al carrer per primera vegada la publicació “Fora Vila” i ho feia com a suplement del diari “El Día”. Una colla d’enamorats i visionaris  dels nostres costums i de la nostra terra posava en marxa aquest suplement de divulgació del sector primari, medi ambient i algunes coses més amb la mirada posada a la pagesia. Anomenar-los a tots seria molt difícil i, per tant, no ho faré perquè segur en deixaré algun i malauradament, molts ja ens han deixat perquè la vida no és eterna, però sí ho és la seva petjada que deixaren amb aquelles pàgines escrites majoritàriament en català.

Pocs anys després i per tal de poder conjugar uns apartats més concrets envers la pagesia, el medi ambient, ecologia i tot allò que comportava la realitat del que nosaltres coneixen com a la fora vila, va canviar el seu nom per Fora Vila Verd i fins a dia d’avui.

Passaren els anys i l’any 2000 el Fora Vila Verd va incorporar al seu staff tota una colla de gent nova que ens férem càrrec de donar, juntament amb els col·laboradors  més antics del diari ja “El Mundo, el Día de Baleares”,  una nova finestra d’aire fresc amb una maquetació i continguts diferents als que  havia tingut fins al moment. La temàtica era la mateixa, però posarem més en valor el tracte de tu a tu amb la gent de fora vila. Donàrem una visió diferent a la maquetació, però no a la capçalera ni tampoc a l’essència de la publicació. Consideràrem que era la l’empremta d’aquelles pàgines nascudes de la passió dels que, amb encert, la crearen i pensàrem mai no s’han de canviar els camins nous i deixar els vells de banda. 

El pas del anys

Han anat passant els anys i com per tot, les coses han anat canviant. Érem molts i hem quedat molt pocs, però sempre som els mateixos que, amb més o menys encert, cada setmana hem fet possible apropar-vos amb el diari “El Mundo” els suplement  Fora Vila Verd a les vostres llars o als vostres quioscs.

Ara, la pandèmia del CIVID-19 ha obligat, com a altres empreses, a El Mundo a fer un ERTE  i tancar edicions regionals. Aquest ERTE durarà, en principi, fins dia 1 de setembre. En aquesta clausura temporal també hi ha entrat el Fora Vila Verd, però els que conformem l’equip de col·laboradors no hem volgut que 38 anys de feina sense descans caiguessin dins el pou de l’oblit i hem fet, pel nostre compte i sense ànim de lucre, aquesta pàgina web que teniu a mans. No podíem permetre que el  Fora Vila Verd, que és un referent dins el camp dels sector primari, medi ambient, ecologia, costums, gastronomia i de la nostra llengua, i que tant d’esforç ha costat, perdés el seu ressò. No ha estat possible en paper, idò ho hem fet digital.

A mode d’exemple, recordo que la setmana passada vaig veure un amic que feia temps que no parlàvem. Va sortir el tema del Fora Vila Verd i em digué: “Jaume, és el nom de Fora Vila Verd que sols pronunciar-lo ja és un nom preciós i diu tant de la nostra terra i cultura… No atureu”. Aquestes paraules em feren pensar molt i, efectivament, tenia molta raó.

Volem donar les gràcies a tots els que dia a dia ens segueixen i ens encoratgen a continuar. Creieu-me que val la pena perquè esser una publicació que és un referent del sector que toca, i una tasca de 38 anys que sols s’ha aturat per una pandèmia, té molt de mèrit i duu al darrera un esforç inimaginable. Hem passat temps molt bons, no tan bons i dolents però ja ho veieu: som aquí, a les bones i a les males i hi volem continuar essent per molt d’anys més. La nostra terra s’ho mereix i sols per això val la pena. El futur no el podem preveure però el passat i el present el podem celebrar i vosaltres, tots, en sou testimonis.  Molts d’anys a tots. 

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt