Ara llegint
Ajuts del Ministeri d’Agricultura per al món del vi

Ajuts del Ministeri d’Agricultura per al món del vi

La crisi provocada per el Covid-19 ha colpejat tots el sectors socials i econòmics. El món del vi no ha estat una excepció. Les vendes de vi es varen veure aturades de cop. I, ara, quan just començam a tornar a la normalitat, el mercat just ha recuperat el 10% de les vendes (campanya de venda de vi a domicili). La crisi va afectar en el moment d’inici de la campanya de venda en preparació de la temporada turística. La comercialització del vi a Mallorca és, aproximadament: 15% exportació; 85% venda a l’illa. D’aquest 85% el 75% va destinat a hotels, restaurants i tendes. El 25% venda directa als cellers i d’aquest 25% quasi el 90% és adquirit per la població estrangera residents o visitants. Tots aquests mercats possibles han restat tancats durant mesos.

El segon problema és que estam a dos mesos d’iniciar la verema i els cellers estan plens de vi i és precís fer espai per el raïm que entrarà a la temporada 2020. I, problemes derivats, el vi rosat no es pot mantenir d’una anyada per un altre i el blanc jove no es pot guardar més enllà de dos anys.

Davant aquest situació el Ministeri d’Agricultura del Govern de l’Estat ha tret un decret per pal·liar els efectes sobre el sector. Comporta tres mesures: transformació del vi en alcohol, emmagatzematge del vi i poda en verd.  

Transformació de vi en alcohol. Consisteix en fer una destil·lació del vi per extreure l’alcohol. Aquests podrà ser destinat a usos industrials i de desinfecció. Com a mínim s’han d’aportar 10hL. I el grau alcohòlic del vi ha de ser com a mínim de l’11%Les empreses que fan destil·lació són totes a la Península. El vi de DO es paga a 0,40 euros L i el d’IGP 0,30 euros L. Hi ha ajuts pel transport de 0,01 euros L.

Emmagatzematge de vi. Ajut per tenir el vi, en dipòsit o bota, immobilitzat al celler. Es donarà un ajut de 0,027 euros per hL i dia.  El període de retirada del vi es pot establir en 180, 270 i 360 dies per els vins negres i de 180 per els altres tipus de vi. I, com a mínim, s’han d’emmagatzemar 25 hL per sol·licitant.

Poda en verd. Finalment s’estableix un ajut per la poda en ver, és a dir eliminar els raïms de la vinya abans de que hagin madurat. A aquesta mesura just s’hi poden acollir les vinyes que pertanyen a denominacions d’origen. Els ajuts contemplen la feina de fer la poda i la pèrdua de venda dels raïms. L’ajut per la pèrdua de venda és del 60% de la mitjana de producció dels darrers tres anys de la parcel·la. El preu del quilo de raïm l’ha d’establir la Comunitat Autònoma (en torn als 0,7 euros/ k. La poda ha d’afectar a tot el raïm de la parcel·la. L’ajut per la feina de poda serà el 60% del preu que fixi  la CA per aquesta tasca. El més greu d’aquesta proposta per les Balears és que no hi estan incloses les vinyes que pertanyen a una IGP, just s’hi poden acullir les DO.

En el decret s’insta als consells reguladors que prenguin mesures per limitar la producció de les vinyes de l’anyada 2020.

Aquest conjunt de mesures del Ministeri són més pensades per la producció de vi a la península que no a les nostres illes. Les nostres circumstàncies d’elaboració i venda són ben diferents i amb l’excepció de la poda en verd serà difícil que els cellers participin a la destil·lació i magatzem.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt