Ara llegint
Al-Bullansa, un indret màgic

Al-Bullansa, un indret màgic

Pollença és un indret màgic de la nostra illa que poua les seves arrels dins l’avior de la història. Racons, carrers, cases, indrets paisatgístics formen els trets més importants que identifiquen un dels municipis més estètics i bells de la nostra geografia insular.

La conquesta de Mallorca pels musulmans es dóna al segle X, quan Còrdova, la capital d’Al-Andalus, era la ciutat més important d’Occident. Isam al- Jawjani s’imposà als nuclis de poder de la nostra illa, entre els quals es trobava el castell de Ternelles. Els Muyahid i la dinastia dels Banu-Ganiya ens duen a períodes de prosperitat.

Llavors la població, gran part d’ella concentrada en petits nuclis (rafals i alqueries), vivia de l’agricultura i la ramaderia, i també del botí que aconseguia sostreure a les embarcacions forasteres que passaven prop de la costa. En aquests moments de prosperitat econòmica, s’obren camins per a cultivar més cereals, s’alcen parats per contenir la terra, es planten noves oliveres i vinya, s’estenen xarxes hidràuliques per a procurar hortalisses i farratges, i són objecte de comerç les ceràmiques, sedes i calçat.

Aleshores, fruit de l’esforç, comencen a entrar en funcionament les síquies d’aigua de Llinàs i l’Horta i Almadrava, es reguen tanques d’arròs i cotó, a terrenys comunals hi pasturen ovelles, muls i bous, es restaura el castell de Ternelles on es farà fort el moro Xuaip, s’aixequen cases a foravila i apareixen nous carrerons a Bullansa (Pollença). Així doncs la influència musulmana dins la nostra història és prou important. Creix així la demografia i el nivell de vida de la població.

Abulqasim Al-Bullancí (el pollencí) és el creador d’una escola de jurisprudència. Una làpida funerària ens dóna el nom de Zainab, estimada mora pollencina. I llinatges i topònims, ensellament de bísties i peces de vestimenta tradicional, cançons de pagesia i instruments musicals, que encara ara perviuen entre nosaltres, ens recorden el temps tant ric i prolífic de la Pollença musulmana i mora. 

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt