Ara llegint
APAEMA en el seu desè aniversari

APAEMA en el seu desè aniversari

Ahir va fer 10 anys que plantàrem les nostres parades damunt aquesta plaça per primera vegada. Talment una llavor que encara dóna fruit, perquè no només plantàrem la taula i el tendal, sinó que hi sembràrem molta d’il·lusió i canvi, tant entre les persones que produïm com entre les que consumeixen el que conreem o elaborem. Un somni fet realitat.

De llavors ençà, més de 20 famílies productores o elaboradores han tengut en el Mercat ecològic de Palma el seu principal punt de venda. I això ha suposat una transformació per a noltros, pagesos, perquè ens ha permès dignificar la nostra feina, però també per a la gent que viu Ciutat, perquè hem donat aliments bons, frescs i sans a mig milenar de famílies cada dia de mercat. I això són paraules majors… Ja no queda a Mallorca un mercat exclusivament de venda directa. Som els darrers, però som ecològics: el Mercat ecològic de Palma.

Pareix que va ser ahir que ens vengueren a cercar els membres de l’associació Lligams: na Maria Josep, en Jesús, n’Irene… i ens animaren per a que, conjuntament amb APAEMA, l’associació de Varietats Locals i la implicació del mateix ajuntament, posàssim en marxa el que llavors seria el primer mercat ecològic de capital de província de tot l’estat i el més important en nombre de parades i freqüència. Al setembre de 2010, el Mercat ecològic de Palma ja era una realitat. A partir d’aquí, el camí no ha estat fàcil. Hem estat pioners en moltes coses, però ha valgut la pena. Provam, feim i desfeim, perquè més que un grup de pagesos som una família que intenta sortir endavant amb l’ajuda dels qui ens comprau cada dia a la plaça Patins.

10 anys són 120 mesos, o 480 setmanes. Cadascuna d’aquestes hem estat aquí, a primera hora del dematí fins a primera hora de l’horabaixa. Dormim poc per a que voltros pugueu menjar bé. És el que ens mou. No sabeu la satisfacció que dóna conèixer qui es menjarà aquell enciam o aquella tomàtiga que hem collit hores abans, i encara més que ens valoreu el que feim i ens ho digueu. Voltros i noltros ara ja som u. No deixeu de venir.

És ver, hem viscut una evolució en positiu. Noltros hem après a fer més i millor producte, a que producte ecològic signifiqui també local. Voltros ens heu transmès la importància de sabre qui som, que no només venem producte i que darrera cada parada, darrera cada finca, hi ha persones, com tu i com jo.

El Mercat ecològic de Palma hauria de ser, sens dubte, un pilar de Ciutat, un reclam per a veïnats i veïnades, i també turistes. Una iniciativa reproduïble, real i eficaç per promoure el canvi de model agroalimentari que requereixen les nostres illes, del que molts parlen i del que pocs fan. No obstant això, encara ens queden per resoldre moltes reclamacions fetes, sobretot, a l’ajuntament. Per exemple, no és just que continuem pagant ORA, com si fóssim una persona més que visita Palma, o l’ocupació de l’espai públic. El mercat no està senyalitzat permanentment com hauria d’estar si volem fer-ne bandera i està poc protegit de les inclemències meteorològiques. Tampoc tenim accés a uns banys ni a aigua corrent. Som gent que alimenta la ciutat, que li dona vida, i això se’ns hauria de reconèixer.

Per acabar, ens agradaria donar les gràcies a totes i cadascuna de les persones, entitats i empreses que han fet possible que el Mercat eco de Palma estigui avui celebrant el seu desè aniversari. Ens heu ajudat a existir. Gràcies.

Molts d’anys !!!

Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA)

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt