Ara llegint
Comença el juliol pagès

Comença el juliol pagès

Les dites populars dins el món del camp  són la mostra de la saviesa pagesa per antonomàsia.  A mode d’exemple, aquí en teniu algunes que fan referència a l’entra del mes de juliol: i que marquen les feines que s’han de fer al camp:

“Sant Pere és a vint-i-nou, Sant Marçal és a trenta,i l´endemà ja mos entra el primer de juliol”

“Pel juliol, beure, suar i la fresca cercar”.

“A mig juliol sembra el fesol, per Santa Carmeta (dia 16), sembra la mongeta”.

Estem a punt de començar el mes de juliol, què és l’època a la que hi sol haver més feina als horts, per poder tenir les hortalissesi els fruiters ben cuidats i que no passin set.

CONSELL molt important: Si pot ser procureu regar l’horabaixa, per evitar l’evaporació(o inclús millor per la matinada, quan la terra i les plantes s’hagin refredat completament), a més de cobrir la terra amb compost, herba seca, palla, i burballa (si pot ser de fusta ecològica) entre altres materials naturals.

FEINES ALS HORTS: Hem de seguir podant, lligant i ensulfatant (si és necessari) les tomatigueres. Cal continuar amb el tractament d’aigua d’ortigues. Sembrarem i plantarem bledes, mongetes, pastanagues, cogombre, carabassó, síndries i melons, cols (arrissades, borratxones, blanques i llombardes), porros, enciams, fesols de fava, fesols pintats, cebes, raves i escaroles. Poda en verd dels rosers: rebaixar els brots 10 centímetres i tallar les flors músties.

És bon temps per a separar les soques de les carxoferes i sembrar els esqueixos d’ull.

Les cebes per guardar, és bo collir-les un poc grenyals, ja que aguanten més temps (és adir tot d’una que tombin el coll).

Es pot fer ja una segona tongada de sembra de patates, a partir de les patates de sembra o de les patates petites que hem guardat de la collita anterior, deixant-les unes setmanes amb llum indirecta, perquè grillin. Abans de sembrar s’ha de treballar la terra amb certa profunditat (més de 25 centímetres), i després fent solcs separats per uns 70 centímetres. Els trossos de patates, amb grill, els dipositarem a uns 7 a 8 centímetres un de l’altre. A més fondària retardarem l’emergència dels brots, i a menys fondària afavorim que els fruits quedin descoberts i es posin verds.

Alls entre tomatigueres

Encara que no sigui el període ideal podeu provar de sembrar alls entre les tomatigueres (associació favorable per els dos), a jo enguany m’ha anat molt bé. Sempre he sentit dir als vells pagesos que combinant plantes compatibles (es diu que dues plantes són compatibles quan s’afavoreixen, conviuen bé i el seu rendiment és major que si es cultiven per separat). evitarem plagues i millorarem el rendiment.

També és bon temps per podar els nisprers, una vegada cada dos anys, i d’aclarir un poc els fruiters, en general. Els cirerers es poden podar fins a finals d’agost, com és lògic després de la collita. Els primers dies de juliol podem acabar d’exacallar els tarongers i llimoneres.

I com no, ben aviat vindran els sopars d’estiu, els saborosos, nutritius i vitaminants trempons a la fresca, les escalivades (o torrades d’hortalisses), i les fruites: melons, síndries, melicotons, albercocs, nesples, cireres, mores d’esbarzer, figues (que han estat de bones les primeres figues flors), tot un món de gustos i colors per gaudir, ja que gran part de les hortalisses estaran en plena producció.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt