Ara llegint
Floricultura i agroecologia

Floricultura i agroecologia

Difícilment a la nostra cultura espanyola trobarem referència a la tradició i costum de tenir una flor tallada a casa o regalar-ne una. Dins l’imaginari col·lectiu d’Europa està molt assumit que si no s’esdevé un motiu excepcional com per exemple un aniversari, un casament o una defunció és molt poc probable que la gent compri flors.

Malgrat tot, la tendència a nivell de flux comercial està variant considerablement. Si hi ha demanda també podrem conrear la flor ecològica i local. La història de la floricultura es va iniciar a finals del segle XIX a Anglaterra, però actualment a Holanda és el centre de producció del mercat europeu. A nivell estatal d’Espanya la producció de flor tallada, des de fa uns anys, s’ha concentrat a Andalusia, Múrcia, Galicia, Canàries.

Per ara, s’està fent un esforç per iniciar conreus de forma artesanal i ecològica, una producció molt més sensible amb el medi ambient però essencialment dins una cadena d’elaboració més sostenible per un món que canvia a un ritme contaminant molt vertiginós. Tenir flors de ca nostra, flors més properes, més sostenibles i de la nostra terra és un dels objectius més importants de cara a l’agricultura ecològica dels anys venidors.

La floricultura nacional ha patit alguns i diversos revessos especialment pels competidors a nivell europeu que tenen els pilars bàsics de la tecnificació i la industrialització del sector. Cal tenir en compte que la producció de la flor es va deslocalitzar a països llunyans, amb climes perfectes pel cultiu de la flor i, l’avantatge de salaris baixos. Pocs sabem que la majoria de flors venudes a floristeries, supermercats o fins i tot benzineres són cultivades a altres països molt més llunyans.

Les flors fan un trajecte molt llarg, passen per duanes i són portades al mercat majorista. Cada vegada hi ha més projectes a petita escala que cultiven de manera artesanal i ecològica. Són molts els avantatges d’adquirir la flor local i nostrada: es redueixen els residus i la despesa de recursos.  

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt