Ara llegint
Les saboroses i astringents mores d’abatzer

Les saboroses i astringents mores d’abatzer

Segueixen els dies assolellats, amb molta humitat i calor afogant (juliol, amb calor, dona pa i omple el sostre) és el moment oportú de fer planters de lletugues i cebes, sembrar faves, pastanagues, mongetes, bledes, freses, carxofes, porros, raves, ravenets i naps (per Sant Jaume, ahir 25 de juliol, el bon nap ha d’estar sembrat).

En unes setmanes les ametlles començaran a obrir-se i ja les podrem anar a recollir. Posteriorment les garroves, que desgraciadament el vent n’ha tomades moltes abans d’hora.

Les tomatigueres fa temps que estan en el seu esplendor, és un autèntic plaer, des de fa ja més de dues setmanes, menjar un pa (millor pa pagès) amb oli amb les nostres oloroses i saboroses tomàtigues, amb oli de Sóller (mancaria més), acompanyat d’olives, fonoll marí (les tàperes envinagrades encara no estan a punt),alls i cebes tendres (que sembrarem dins el març), amb un bon tros de formatge maonès, regat amb un bon vi de Binissalem i ben aviat amb un parell de figues (fa setmanes que ja s’han acabat definitivament les saboroses figues flors) o un bon penjaroll de raïm.

Amb les tomàtigues que ens sobrin, després de fer contents als veïnats i amics, podem fer sequer, posant-les al sol damunt un canyís, amb un poquet de sal, que després guardarem ben premsades, tapades d’oli, dins un pot ben tapat (es poden conservar perfectament, sense cap additiu durant tot l’hivern), per tenir una bona provisió en els mesos que no en  tinguem.

Mores d’abatzer.

Comença a ser el temps d’anar a recollir als abatzers (atenció a les pues, punxen fort) les seves saboroses mores salvatges,que ens aporten una gran quantitat de vitamines A, B, i C, ferro i abundants sals mineral, al menjar-les directament (un autèntic plaer pel paladar) recordant,però, que son astringents (gràcies al seu alt contingut en tanins), molt recomanables en casos de diarrea.

Aquests dies els abatzers estan sobrecarregats de mores negres (madures) i vermelles (encara verdes) i d’abelles, aranyes i llagosts que també se n’alimenten.

La mora d’abatzer, és un altre dels populars i coneguts fruits de bosc emprat en pastisseria,confitures, xarops, licors i moltes receptes antigues de la cuina tradicional mallorquina.

A part de les seves innegables propietats gastronòmiques, les fulles de l’abatzer seques son diürètiques i laxants, i segons ens recorden els companys del GOB: “Si preparem una infusió amb una cullerada de fulles d’abatzer, una de mata (Pistacia Lentiscus) i una de sàlvia (Salvia Officinalis), obtenim una bona mescla astringent per glopejar i tractar la gingivitis”.

Aguantar les fortes temperatures.


Amb aquest sol que xapa roques, els arbres ja no tenen saba, com deien els nostres padrins, és el millor moment (dins la lluna vella de juliol) per tallar segons quins arbres si volem fer unes bones bigues, pals de requilla, taules, mànecs d’eines…

Per aguantar be les fortes temperatures que ens acompanyen aquests dies és imprescindible un suport nutricional adequat ric en fruites i verdures, dormint les hores necessàries i portar una vida sana, el que indubtablement millorarà la nostra qualitat de vida i la nostra capacitat de rendiment.

Les persones estem compostes per milions de cèl·lules de forma que podem afirmar perfectament que alimentar‑nos és alimentar cada una de les nostres cèl·lules. La nutrició és el conjunt d’activitats i processos biològics i metabòlics mitjançant el qual el nostre organisme rep dels aliments les substàncies nutritives necessàries per mantenir la integritat de la matèria i conservar la vida, aconseguint al mateix temps un equilibri físic i psíquic indispensable pel normal creixement i desenvolupament del nostre cos. 

Les bicicletes són per a l’estiu.

Quantes vegades al llarg de la vida hem pronunciat aquesta frase sense aprofundir en el seu contingut reial?

Les bicicletes són per a l’estiu és reialment una pel·lícula del director Jaime Chávarri, basada en el guió de Salvador Maldonado, seguint l’obra teatral de Fernando Fernán-Gómez; des del punt de vista dels perdedors, acabada la guerra incivil espanyola.

Després de la filosofada, que millor que un bon trempo, i un bon meló o una bona síndria fresqueta, l’horabaixa, baix del frondós parral del nostre petit hortet, amb els productes de la terra sembrats fa uns mesos, és un dels plaers estivals que no té preu, i més aquests forts dies, en que l’implacable sol, i la basca dels horabaixes ens fa afluixar les cames i pràcticament no ens deixa ni dormir.

I que em  deis d’una bona passejada amb bicicleta, i una xota a la mar, abans de la tremponada? És el súmmum, quasi toquem amb els dits al Cel. No és cap utopia, i a més d’experimentar aquesta sana felicitat, contribuïm a fer una ciutat neta amb menys contaminació i menys renou, recuperant els carrers per als veïns, on sigui possible el joc dels infants i la convivència entre les persones.

Anima’t a fer servir aquest mitjà de transport a la vida quotidiana, lluita per a la pacificació del trànsit i per la potenciació de la bicicleta (signa el manifest a Change.org, demanant a les autoritats pertinents la creació del tan promès carril bici entre Sóller i el Port de Sóller)en tant que és un vehicle que dona una gran llibertat de moviments, és econòmic i és molt bo d’aparcar, no contamina ni fa renou, és saludable i com s’ha demostrat nombroses vegades, dins les ciutats, és més ràpid que els cotxes, a més de facilitar el contacte humà, tan important i tan oblidat dins aquesta època tecnològica i desgraciadament de massificació, post Covid.

I com és habitual, el nostre consell setmanal: “CONSUMEIX PRODUCTES LOCALS”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt