Ara llegint
Llimona: fruita d’estiu, fruita de tot temps i un remei natural

Llimona: fruita d’estiu, fruita de tot temps i un remei natural

Ningú presumeix ja d’anar a tomar i collir ametles, ara ja no queda molt bé, i a més amb aquest baté de sol que feia avui divendres, semblava que xapava roques. Aquesta activitat ancestral ha estat sempre lligada amb les meves curolles, aquests ametllers sembrats pels nostres avantpassats em porten molts bons records d’infantesa.

Però avui en dia, amb els preus que es paguen (els únics que fan negoci són els intermediaris) cuidar els ametllers només es pot fer per amor a la terra. No parlem de mecanitzar, ja que ni tan sols el valor del que culls és suficient per pagar una màquina que ho faci.

Com han canviat les coses amb una sèrie d’anys… L’ametlla era una gran riquesa per l’economia illenca i avui en dia pràcticament ni la mirem, inclús es venen per aquí més ametlles californianes que mallorquines. A més, segons sembla, Estats Units preveu enguany una collita espectacular, segons les previsions d’Almond Board, les importacions d’ametlla americana a la Unió Europea augmentaran un 17’60 % respecte al 2019 per la producció rècord a Califòrnia, que es preveu d’1.361.000 tones d’ametlla. No és rar que els nostres camps es vagin abandonant, a pesar de les noves plantacions.

Vos puc assegurar, que el bessó mallorquí és molt més bo i molt més gustós que el californià, no ho poseu en dubte, tasteu-ho! I que me’n deis del torró d’ametlla, del torró de neula que feien les nostres padrines, del torró fort, les ametles torrades, el massapà, o la saborosa i nutritiva llet d’ametlla que fa el nostre bon amic i millor cuiner Toni Pinya.

No sabeu el que vos perdeu. I a més, com deien les nostres padrines el seu gust és més bo i intens si les torrem senceres, amb la closca. Mengeu ametlles de Mallorca!

Un brot d’ametlles a punt de batre. Foto: Joan Oliver

La llimona és un fruit de tot temps

Si hi ha una fruita sobre la qual s’ha escrit molt de les seves propietats, aquesta és la llimona, que tant abundosament es troba dins els nostres horts i inclòs dins els nostres olivars. És ben coneguda des de segles enrere, però així i tot està infravalorada si ens atenem al seu consum.

Per la seva composició (sodi, potassi, magnesi, calci, fòsfor, coure, ferro, àcid ascòrbic, proteïna, glúcids…) és una excel·lent beguda isotònica  per  èpoques de calor o grans esforços per feina o esport, superant amb escreix a altres que es comercialitzen.

Una propietat de la llimona és la d’eliminar substàncies tòxiques de l’organisme, o una de les més conegudes, gràcies a la vitamina C, és l’enfortiment del sistema immunitari i permet la cura de certes malalties amb la ingesta del suc mesclat amb aigua, sense sucre, a més de la seva capacitat antioxidant.

Hi ha persones que sembla que neixen cansades

Hi ha persones que sembla que neixen cansades, mentre altres respiren vigor i energia per tots els seus porus. El síndrome de la fatiga crònica, moltes vegades confós per molta gent amb ganduleria, o amb pardaleria, com dèiem en bon mallorquí, produeix un profund cansament entre altres coses. Pot arribar a ser tan greu que fa que una cosa tan normal com caminar representi, per el que la té, un gran esforç. Les causes de la fatiga crònica moltes vegades no es poden determinar, però poden ser ben bé per infecció viral, excessiu estrès (desgraciadament el mal del nostre segle), desordres psicològics, desordres neurològics o inclús desordre i manca de son.

Símptomes com la febre, el temut mal de cap (tant de moda avui en dia), dolors musculars, nàusees, marejos, depressió, no dormir com toca, gargamella irritada, pujades i baixades de pes, sensació de tenir els peus pesats, de no tenir mai ganes de fer res, de tenir sempre son….  poden ser símptomes clars de fatiga crònica.

Quins poden ser els remeis més naturals? Indubtablement el primer és el que recomanem sempre en aquestes mateixes planes: FER EXERCICI (en lletres grosses). Si un realment es sent molt cansat pot fer activitats bastant lleugeres com caminar o fer cicloturisme (mai ens cansarem de vanagloriar els sans beneficis d’aquest meravellós esport ecològic de les dues rodes, que no es pot confondre, de cap de les maneres, amb les mal anomenades “cicloturistades – competitives” recolzades per certes federacions illenques i estatals), però el que no ha de fer  mai es quedar-se inactiu.

No està de més incrementar el consum de magnesi, que trobarem en vegetals de fulls verds, nous, llevat de cervesa, grans sencers… Incrementar el consum de complex B, que es troba en la carn, ous, llet i derivats, peix, vegetals de full verd, grans integrals…, evitant, com hem dit sempre, tots els aliments refinats. Estar molt alerta als factors que puguin causar reaccions al·lèrgiques…  I perquè no, alguna tisana de sàlvia, romaní (que tant abunda per aquestes contrades). Equinàcea que reforça el sistema immunològic,  ginkgo biloba  que proporciona energia, regalèssia que estimula la formació de glòbuls blancs…

Un bon massatge amb oli de romaní o de roses (estimulant), que podem preparar artesanalment a casa  amb productes recollits als nostres horts i olivars, és mà de sant. Tres o quatre taronges diàries dels nostres propis horts (no importa comprar vitamina C), basten per disminuir el mal humor, la depressió  la irritabilitat i l’abatiment.

Quina és la teva passió? Què et fa agitar la teva ànima i et fa sentir en completa harmonia amb allò per al que principalment vas venir a aquest món?

Sigui el que sigui, pots construir la teva vida fent-ho i, simultàniament, proporcionant a altres un servei. T’ho puc garantir! Potser tems la desaprovació dels altres… Arrisca’t i descobriràs que és rep mes aprovació quan no la cerques, que quan la cerques. Potser sentiràs temor al què desconeixes.  Arrisca’t igual!!!

Hipertensió arterial.

El quaranta per cent dels adults pateixen hipertensió arterial. El sedentarisme, l ‘obesitat i l’ envelliment poblacional podrien contribuir a elevar la prevalença de la hipertensió arterial durant els propers anys al nostre país. Aquesta malaltia afecta al voltant del 40 % de la població adulta a Espanya, un percentatge que augmenta fins al 85 % quan parlem de més de 65 anys.

Per prevenir i controlar la pressió sanguínia alta és important, com aconsella el Dr. Rafael Florenciano, cap de Cardiologia de l’Hospital Quirón Torrevieja: ”mantenir un pes normal, fer exercici cada dia, mantenir una alimentació saludable i un consum moderat de sal i alcohol “.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt