Ara llegint
Quantes hores de feina duu fer una botella de vi? (I)

Quantes hores de feina duu fer una botella de vi? (I)

Per allò de fer saber i explicar als lectors com es fa i quina feina duu posar al mercat una botella de vi, publicarem una sèrie d’articles de la Denominació d’Origen Protegit Pla i Llevant on s’explicarà del principi fins al final tot el procés. Aquests articles s’han elaborat amb les aportacions de diverses persones: de Joan Oliver, d’Aubocàser, Joaquim Monserrat i Andreu Oliver Tril, Majoral.

Abans de tenir la vinya plantada

Els consumidors de vi estam acostumats a veure el producte llest. La botella a la taula amb la brillantor del vidre, l’elegància d’unes etiquetes que volen atraure l’atenció i ens disposam a degustar el vi que ja coneixem o que algú ens ha recomanat.

El vi canta a la copa, l’omple de colors, d’aromes i d’alegria, però ens hem demanat mai quantes hores de feina hi ha al darrera, quantes persones han intervingut perquè el vi hagi arribat a la nostra taula. Inversió de temps, coneixements, tecnologies i doblers.

Ens proposam  seguir el camí del vi des de la vinya a la taula: plantació, labors agrícoles, l’elaboració als cellers i la seva distribució. L’objectiu d’aquest trajecte és que siguem conscients i puguem apreciar la feinada que hi ha darrere una copa de vi.

Una parra de quasi cent anys de Cas Sitger, a Felanitx.

El terreny de sembra de la vinya

Comencem pel terreny que serà vinya. La primera passa és tenir-ne la propietat: d’herència o comprada, en el segon cas impossible de considerar el cost. També  s’ha de tenir el dret de plantació, la plantació no és lliure, si s’ha de comprar el seu preu ronda els 3.000 euros per hectàrea. Abans d’entrar en producció s’han de fer anys de feina, preparació del terreny, plantació dels ceps i tot el conjunt de feines necessàries abans que la vinya doni cap rendiment econòmic. 

Farem els nostres càlculs d’hores i feines basats en una vinya d’una hectàrea, que pot contenir uns 3.300 ceps,  plantada d’una varietat que pot produir un màxim de 9.000 quilograms, si bé s’ha de considerar  el màxim de producció real sol ésser de 5.000-5.500  quilograms per hectàrea.

La producció en litres de vi, per normativa, ha de ser com a màxim el 70% dels quilos de raïm, és a dir, 6.300 litres teòrics que, a la pràctica, es veuen reduïts a uns 3.500 litres. Per aconseguir aquests rendiments són necessàries tot un conjunt de tasques que anirem contant en aquests articles de seguiment del cicle de la vinya.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt