Ara llegint
Setembre: Calor moderada i feines del camp

Setembre: Calor moderada i feines del camp

Quan s’enceten els darrers dies del mes d’agost, amb unes bones plogudes i fins i tot calabruix (més gros que les avellanes) amb les corresponents baixades de temperatures, totes les mirades es centren ja en el vinent mes de setembre, que començarà passat demà, dimarts.

Al setembre, el qui tingui blat que sembri.

Al setembre, el vi està per vendre.

Al setembre, o se sequen les fonts o s’emporten los ponts

Bon temps pel setembre, millor pel desembre.

Del setembre a la tardor, torna la calor.

Raves i espinacs, pel setembre sembrats.

Juntament amb el punyetero canvi climàtic i la COVID-19, durant molts de mesos, hem anat arrossegant enguany una sequera molt, però que molt, preocupant que, segons un estudi europeu recentment publicat per la revista Global Change Biology, liderat pel CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), adverteix que aquesta sequera, associada al canvi climàtic, podria reduir la biodiversitat d’organismes del sòl i frenar la descomposició de les fulles caigudes, posant en perill el reciclatge dels nutrients per a les plantes a tota Europa.

En quant al temps, per aquest nou mes a punt de començar, farà dies de calor moderada, típica de setembre, però predominaran els dies de més fresca amb entrades de nord. I molt possiblement no es repetiran les temperatures tan desfasades que hem tingut aquest estiu.

Gran part de les Balears quedarà dins la mitjana climàtica, amb una petita disminució de les pluges habituals.

Calabruixada d’ahir dissabte a la terrassa de ca nostra a Sóller. Foto: Joan Oliver

Feines als horts

Com tots els aspirants a pagesos sabem, la tardor és la millor estació de l’any per a plantar i trasplantar les plantes de fulla perenne, tot el que sembrem ara estarà ja ben arrelat i aclimatat a les fortes calors del vinent estiu.

Temps per collir

El setembre és un mes de transició, la temperatura és agradable i els dies s’escurcen. És bon temps per: collir albergínies, pebres, tomàtigues, alls, cebes, porros, api, pebres de banyeta, blat d´indis, bledes (durant tot l’any), colfloris, carabasses, carabassons, codonys (que ja en queden ben pocs per aquí, fins al mes d’octubre), cogombre, cols, enciams, escarola, espinacs, raves i ravenets, pastanagues, saboroses figues i figues de moro, raïm, magranes, dolços melons, síndries, mongetes, mongetes llargues (fins a finals d’octubre), moniatos (fins a novembre), prunes, pomes, ametlles, nous, castanyes, mores d’abatzer per a fer confitura, garroves que enguany van molt cares (aposta hi ha tants de robatoris).

Les tomàtigues de ramellet les hem de collir en rams, o al menys de dues en dues, per poder-les penjar millor (fer un enfilall), per guardar en un lloc sec.

El codony és una fruita que va en decadència. Foto Joan Oliver

Què podem sembrar

Es bon temps per sembrar ametllers, api, colfloris, cols, enciams, escarola, raves i ravenets, espinacs,cogombre, remolatxa vermella, pastanagues, adob verd, julivert, farratges i naps.

Als jardins es temps per a sembrar les espècies bianuals que floreixen a l’hivern i primavera. Els bulbs i tubercles que floreixen a la primavera també ja es poden plantar, segons les temperatures, de vegades, es sol esperar a l’entrada de la tardor, o primavera d’hivern.

Pots sembrar, a finals de mes, els pensaments d’hivern, crisantems de tardor, calèndules i pèsols d’olor  per donar un toc de color al jardí ara que la majoria de les flors començaran a desaparèixer.

És temps de trasplantar i sembrar margalideres, caputxines, estranys, clavellins i fonoll. I per a tots els afeccionats al bon vi és temps de verema.

Multiplicació

Fer esqueixos, per exemple, d’arbres i arbustos, crisantems, penstemon (campanetes), heures, cardenals (geranis comuns o de jardí), etc. És bona època per dividir mates i obtenir noves plantes. S’han de separar amb un ganivet ben esmolat i desinfectat, deixant grups de fulles i arrels. Els capficats dels Clavells i dels Àloe Vera es poden separar de la mare i plantar en la seva nova ubicació. La maduixera a l’estiu ja ha acabat de florir i fructificar, i comença a fer estolons, que serveixen per reproduir-se (com he vist que  ho fa el meu germà Xesc), a més de la sembra de llavors.

Altres tasques

Elimina la “mala herba” dels horts i del jardí (que a més serveix per afer compost) abans que es formin i propaguin les llavors. Relligar  les tomatigueres i totes les enfiladisses i posar tutors a plantes de creixement alt i joves, ja que  s’estan atracant ràfegues de vent i tempestes. No cremar les fulles ni les branques caigudes. Es poden recollir per fer compost. Desenterrar els bulbs i tubercles de les varietats no resistents al fred i guarda’ls en un lloc sec, embolicats de compost per evitar que s’assequin del tot i protegits de les gelades hivernals.

Consells

I no podem oblidar, de cap de les maneres, els savis consells dels nostres avantpassats que, generalment en sabien més que noltros, passant-se les seves experiències de generació en generació, fins que arribaren les televisions i els ordenadors:

  • Per combatre les formigues dels arbres fruiters, s’ha de posar un pedaç banyat de greix al tronc.
  • Per llevar les mosques dels codonyers s’han de posar mosquiteres amb una mescla d’aigua, vinagre i mel o sucre morena.
  • Podem observar la llum zodiacal abans de la sortida del Sol.
  • El dia 29 de setembre és la festa de l’arcàngel Sant Miquel (el que míticament expulsà a Adán i Eva del Paradís Terrenal) ara també acompanyat dels també arcàngels Gabriel i Rafel, data que representa  el finaldels treballs estiuencs dins el calendari agrícola i ramader tradicional.

Regar.

Assegura’t de regar adequada i suficientment, l’horabaixa o el matí ben  prest, tot el que acabes de sembrar, ja que encara farà bastanta calor durant aquest mes i el vinent d’octubre. Les plantes i ramells danyats per la sequera requereixen més aigua i més regs.

Podar.

Arbusts i arbres: retalla les branques indesitjables i seques (aquest estiu les rates han fet desastres a les branques joves de molts d’arbres), ja sigui perquè han crescut desmesuradament o per ordenar-les i donar-los formes. No t’oblidis de tallar les flors seques de tots els ramells, inclosa la lavanda, tant bona per les nostres amigues les abelles, així estimularàs que surtin flors noves.

I molta atenció al pugó, mosca blanca, aranya vermella, segueix també amb la vella tradició d’agafar els caragols i llimacs amb trampes de cervesa, si no has posat cendra  per tot el contorn de les noves sembres.

Rotacions.

La rotació de cultius és una de les tècniques bàsiques de l’agricultura ecològica, que ja practicaven des de fa moltíssims d’anys els nostres avis, per afavorir la biodiversitat, rompent el clàssic cicle de les plagues i malalties associades només a un conreu, aprofitant millor els recursos de la terra, ja que cada conreu té unes necessitats diferents.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt