Ara llegint
Eivissa documenta els antics camins per acudir a les esglésies

Eivissa documenta els antics camins per acudir a les esglésies

El departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa ha encarregat un estudi sobre els camins tradicionals per anar a les esglésies a l’antropòleg cultural eivissenc Joan Costa Bonet. L’objectiu d’aquest treball és documentar si en la memòria col·lectiva dels habitants de les zones rurals es reconeixen els costums i les pràctiques relacionats amb aquests camins com a part del seu patrimoni immaterial.

Tal com han explicat des del departament de Patrimoni, impulsor d’aquest estudi, el cas dels camins per anar a les esglésies i cementeris és una qüestió complexa, tant des del punt de vista teòric com per la identificació de les vies sobre el terreny ja que la recent evolució social i econòmica ha portat canvis d’usos radicals i transformacions de la xarxa viària, Per això, per realitzar l’inventari d’aquest tipus de camins es sol·licitarà la col·laboració de les entitats socials i culturals més representatives del municipi on es faci la recopilació de dades.

La primera fase del treball de camp es desenvoluparà en els quatre pobles o parròquies tradicionals del municipi de Sant Antoni de Portmany: Sant Rafel de sa Creu, Sant Mateu d’Aubarca, Santa Agnès de Corona i el mateix Sant Antoni de Portmany.

El Consell Insular d’Eivissa és el principal responsable de protegir el patrimoni immaterial de l’illa, arran de l’aprovació de La llei 18/2019, de 8 d’abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears. Aquesta llei desenvolupa un pla estatal aprovat el 2011 arran de l’adhesió d’Espanya als acords establerts per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (2003).

Segons el conveni internacional, per a què una manifestació cultural formi part del patrimoni immaterial, ha de complir una sèrie de criteris: el seu reconeixement per part de la comunitat o, en altres paraules, la relació amb la seua identitat; la transmissió de generació en generació; i la seua pervivència, és a dir, si encara es practica o si les persones que l’havien practicat són capaces de transmetre’l.

Els inventaris de patrimoni immaterial són la primera mesura que s’ha de portar a terme per a la seua protecció efectiva, segons han explicat des del Consell.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt