Ara llegint
La indústria artesana del fang de Marratxí continua viva

La indústria artesana del fang de Marratxí continua viva

Malgrat les crisis passades, els artesans del fang de Marratxí sempre han superat, amb  més o menys encerts, la situació econòmica i laboral. Això és, sense cap dubte, perquè en la seva majoria es tracta de negocis familiars molt consolidats. Aquest any, per exemple, malgrat la manca de visitants estrangers,  les seves terrasses expositores han continuat rebent les visites de curiosos i compradors.

El fang és la marca de qualitat i popularitat de Marratxí i per això aquesta indústria ha rebut avui la visita de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera que ha visitat  diverses olleries i professionals de l’artesania del fang de Marratxí, per conèixer la situació i necessitats actuals d’aquestes empreses familiar. Ha estat acompanyada per una representació municiapl encapçala del batle,  Miquel Cabot. .

El recorregut ha començat a Sa Cabaneta, a on han visitat les siurelleries Ca Madò Bet dels siurells i Can Bernadí Nou, artesans que conserven la tradició dels siurells fets a mà. Han visitat també diverses olleries tradicionals, com la de Can Vent, Can Pere Coll i Can Bernadí, a Pòrtol, totes elles amb el document de qualificació artesana (DQA) i la carta artesana, que ara el Consell de Mallorca ha establert que tengui una vigència renovable de 5 anys per garantir la professionalitat del sector i assegurar el valor del producte artesà de Mallorca.

La presidenta Cladera ha agraït a totes les famílies d’artesanes i artesans de la ceràmica «el seu esforç per fer possible que segueixi la tradició malgrat les dificultats, en un any en què no hi ha hagut fires ni vendes al sector turístic ha apuntat». «Allò important és resistir, hem vist que estan cercant alternatives a la crisi i des del Consell tenim clar que hem se seguir donant suport a aquesta tradició tant arrelada i tan important en l’economia de Marratxí, que hem de potenciar, mantenir i protegir», ha dit.

Per la seva part, el batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha apuntat que es tracta d’un sector molt familiar que «des de l’ajuntament volem preservar, és part de la nostra cultura i tradició estam compromesos amb ells també durant la pandèmia».

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt