Ara llegint
Solcant el cel del Port de Palma

Solcant el cel del Port de Palma

A primera hora del matí, Sergio Cantón es dirigeix ​​al port de Palma per realitzar una tasca de conservació indispensable. És un dels responsables de cuidar, alimentar i entrenar els falcons i àguiles de Harris que solquen el cel del port i que espanten aus silvestres com gavines, coloms i cueretes. La importància d’aquest servei de control és extrema, ja que l’efecte corrosiu dels excrements de les aus deteriora les instal·lacions, sistemes electrònics i embarcacions del port. I no només això: també poden arribar a provocar i expandir malalties a través dels sistemes d’aire condicionat.

La presència de falcons sobrevolant la zona atemoreix les gavines i no tornen, encara que en vénen de noves, de manera que el treball ha de ser constant.

Més conegut en aeroports, on els falconers s’encarreguen que les aus no entorpeixin cap vol, fa més d’una dècada que aquest servei es va posar en marxa al port de Palma. Des de llavors, comenta Sergio Cantón, els resultats són evidents: “Abans teníem dormidors on s’agrupaven unes 3.000 o 4.000 espècies només al port de Palma. Gràcies a aquesta pràctica, la població està més controlada”.

Falcons i àguiles que ajuden a espantar altres aus.

Cada falconer compta amb un grup d’aus al seu càrrec, principalment falcons i àguiles Harris. S’encarreguen de pesar-les, alimentar-les i controlar les possibles variacions en la conducta. Un cop disposat tot l’equip, es realitzen dos tipus de rondes: vols dissuasius continus o bé enfocats en alguna zona conflictiva on s’identifica algun problema.

La manera de procedir demostra la confiança entre ensinistrador i au. Des de la preparació del menjar fins al control de vol: “Cada ocell és un món”, explica Cantón. “Algunes tenen dots innats, però en tot cas requereix molt entrenament”. En molts casos, el mateix falconer ha vist néixer a les aus i les acompanya durant tota la seva vida: “La relació que s’estableix és molt especial. Quan són molt joves volen amb por, fins i tot una mica esburbades. A poc a poc veus el progrés en el seu ensinistrament, i és una cosa molt enriquidora”.

Des de l’alba fins a la posta de sol, l’equip d’especialistes de Natura Parc recorre el Moll de Ponent, els Molls Comercials i el Dic de l’Oest, on es controlen els vols de les aus.

Però, com comenta el falconer, la responsabilitat de controlar la fauna silvestre és tasca de tots: “Una simple arqueta mal tancada és un focus d’aus, o llençar pa a les gavines des de les embarcacions”.

Una tasca desconeguda per gran part de la població que, en una època marcada per la tecnologia, ens mostra que les solucions més senzilles són les més sostenibles en el temps.

#Foravilaverd

Sergio Cantón amb un dels seus falcons.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt