Qui i què som Fora Vila Verd

FORA VILA VERD és un suplement únic a les Illes Balears, amb una trajectòria de quasi quaranta anys de vida, que intenta descobrir i divulgar l’essència d’uns ciutadans que es mantenen fidels a la seva terra, tradició, costums, avior, i que es neguen a sucumbir davant una modernitat que, a vegades, relega tot allò que hem heretat dels nostres avantpassats i que fa que Mallorca sigui una terra diferent a les demés.

Cada dimacres, com a complement d’EL MUNDO, el FORA VILA VERD defensa el progrés i la millora de les condicions de vida de qui viu arrambat a l’agricultura i la pesca, la ramaderia i l’ecologia, la cultura popular i el patrimoni extraordinari que es troba -sovint pendent que algú el doni a conèixer- a les nostres contrades.

I és que al nostre petit país hi ha un món d’històries per contar relacionades amb aquesta essència i desenes de milers de persones àvides de conèixer-les.
Durant aquestes quasi quatre darreres dècades hem pogut descobrir plegats les feines del camp: tondre, empeltar, elaborar el vi i l’oli, assecar albercocs o tenir cura dels cavalls. També hem recorregut paratges de la nostra illa com el Torrent de Pareis, les Fonts Ufanes, el Barranc de Biniaraix o el Camí de Castelló. Hem entrevistat protagonistes que defensen la natura i la cultura popular, autèntics mites d’un món que no ha de finir.

FORA VILA VERD ha prestat sempre atenció a les tradicions de la Setmana Santa amb un suplement extraordinari que parla de les confraries i de l’essència de la Passió i Resurrecció de Jesús, però també de les panades, de les vestes dels penitents o dels Davallaments dels nostres pobles. Mai el Nadal no passa desapercebut en el nostre suplement, amb reportatges sobre els millors Betlems que es poden veure, o el torró, les neules, la Sibil•la, les coques pròpies d’aquesta època.

El patrimoni gaudeix d’un lloc sempre preferent al FORA VILA VERD, que ha fet un repàs pels principals temples eclesiàstics de Mallorca, les possessions, els jaciments arqueològics, les tafones, els marges, els camins de muntanya… i fins i tot les tècniques ancestrals dels nostres pagesos i pescadors, cuiners i glosadors, savis del fora vila, llegendes dels nostres pobles.

En aquest marc, potser hem posat un petit granet d’arena per fer que els mallorquins valorin més, protegeixin i facin créixer el gran potencial que té la nostra terra. Un cabal que cada any és visitat i admirat per milions de persones de tot el món i que, recentment, ens ha valgut un reconeixement extraordinari, el de la Unesco envers la Serra de Tramuntana.

Sens dubte que els marges i les síquies, les possessions, els forns de calç, les teules pintades, els boscos i els olivars, les torres de vigilància i centenars de factors més han estat la clau per aquesta proclamació. Però sense tota la gent anònima que va contribuir a aixecar aquest món i a conservar-lo, avui ni la Serra de Tramuntana, ni Mallorca, ni les Illes Balears no serien les mateixes i no podrien posar en valor tots aquests atractius.

FORA VILA VERD vol contribuir a projectar-los a tots cap al futur. Ho ha fet fins ara amb plomes com les dels desapareguts Alexandre Ballester, Joan Pericàs, Macià Riera o Lluís Ripoll, i ho fa amb articles de, Gabriel Mercè, Jaume Casasnovas, Xavier Casasnovas, Antoni Quetglas, Guillem Puig, Cati Aina Oliver, Bartomeu Martínez, Sion Nicolau, Regina Cortès, Cristòfol Carrió, Joan Oliver, Antoni Quetglas entre d’altres, donant una especial importància a la fotografia, amb imatges preses per Josep Vicens, o Jordi Avella, entre d’altres.

Per això es proposa seguir divulgant, des del suplement dominical, tots aquests elements que els ciutadans de les Illes Balears haurien de conèixer millor i estimar. I fer-ho gràcies a la màxima difusió que assoleix el rotatiu el diumenge, potenciant-ho encara més amb una presència especial a diversos mercats populars dels nostres pobles.

Es plantegen reportatges sobre les casetes dels antics carboners, la feina dels margers, la cultura de l’estalvi de l’aigua i els sistemes hidràulics que ho han possibilitat, els nevaters i els vestigis que han deixat, les construccions relacionades amb la pagesia, des de les cabanes a les grans possessions, passant pels porxos o els molins…

Tenim la intenció de parlar de l’essència de cadascun dels municipis que formen part de la Serra de Tramuntana – Patrimoni de la Humanitat, de la seva costa i les imponents postes de sol, de la petjada de Ramon Llull i de l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, de Miramar i de Raixa, del refugi de Muleta i dels camins que solquen els paratges admirats pels nostres visitants.
De detalls únics i incomparables com els rellotges de sol en una terra especialment abundosa d’aquests curiosos elements, les esglésies, els jaciments arqueològics, les plantes endèmiques del nostre territori, les delícies gastronòmiques, el Tren de Sóller ja centenari igual que el Tramvia, les empreses que treballen en aspectes del nostre fora vila i demés patrimoni valuós.

De les tradicions, algunes d’elles escassament conegudes fora del seu àmbit, de la cultura popular, les llegendes, els costums, les empreses, les festes més emblemàtiques, els episodis de la nostra història.

I tot sense oblidar l’avui d’aquest món tan ampli. Perquè actualment encara hi ha moltes explotacions agràries en funcionament i moltes iniciatives de l’administració encaminades a la seva pervivència. Perquè la caça, les matances, els cossiers, els artesans, els museus… són elements vius que precisen de l’atenció de tots per continuar prestant un servei de vital importància a tots els mallorquins i visitants.