Ara llegint
Acaba la verema a la Denominació d’Origen Binissalem amb un descens del 26%

Acaba la verema a la Denominació d’Origen Binissalem amb un descens del 26%

El passat dimarts, 13 d’octubre, es va donar per acabada la verema a la Denominació d’Origen Binissalem, amb la collita de la varietat forana Cabernet sauvignon quatre dies més tard que la verema del 2019.

La producció total destinada a elaborar vins de la DO Binissalem ha estat de 1.065.868 quilograms, un 26 % inferior a la del 2019. El 72% de la producció correspon a varietats negres i el 28% a varietats blanques.

Les varietats autòctones, que marquen la singularitat dels vins d’aquesta DO representen un 57 % del total de la verema, dada que augmenta un 4%, respecte a la campanya anterior. Respecte a les varietats negres, la Mantonegro representa un 49 %, Callet un 5% i Gargollassa un 0,3 % i entre les blanques, la Moll representa un 52 % i Giró ros un 12 %.

El 6 d’agost passat s’iniciava la campanya de verema 2020 marcada per unes circumstàncies totalment atípiques, on alguns viticultors s’han acollit a les ajudes a la verema en verd i alguns cellers a l’emmagatzematge de vi.

Tres cellers nous

Segons han recordat des de la Denominació d’Origen Binissalem, aquesta campanya s’han incorporat dos cellers nous, el Microceller Soca‐Rel al terme municipal de Consell i el celler Santa Catarina Vinos de Mallorca, a Sencelles, amb la intenció d’etiquetar els seus vins amb la marca “DO Binissalem”, que es sumen als 11 cellers que fan ús de marca.

La verema s’avançava una setmana, respecte al 2019. Amb les condicions de l’hivern i d’una primavera càlida, es preveia una verema amb un mínim de 15 dies d’avançament, respecte a les dates normals. Així i tot, el mes de juny va ser bastant fresc i humit, provocant un alentiment de la velocitat de creixement, fent que la campanya a la comarca, finalment, només s’avancés una setmana.

Les pluges de maig i juny varen provocar, en algunes zones, l’aparició de focus de míldiu, un fong que afecta principalment les fulles però que, en època de floració i quallat de la flor, pot afectar, de manera important, al raïm. Així i tot, aquest fet va esser controlat pels viticultors que, atents sempre del temps, apliquen els tractaments preventius necessaris.

I com ja és habitual, aquesta campanya no s’ha lliurat de dies de calor extrema, una primera onada a finals de juny i una segona a finals de juliol, fet que va influir en la data d’inici de la verema. Durant l’agost i setembre, mesos suaus i poc plujosos, la verema s’ha desenvolupat amb tranquil∙litat i unes condicions òptimes, segons el balanç que n’han fet.

Les característiques de Binissalem

La tipologia de sòls de la comarca de la DO Binissalem, amb gran quantitat d’elements gruixats, permeten un bon drenatge i, juntament, amb les pràctiques de cultiu i l’orientació de les vinyes, són factors claus per minimitzar els efectes provocats per les condicions meteorològiques. Cal destacar que les varietats locals, generalment, tenen molt bona resposta a les condicions climàtiques pròpies de la zona a les que estan ben adaptades, permetent obtenir vins de qualitat amb característiques diferencials i singulars de la DO Binissalem.

Per iniciar la verema, els viticultors valoren el grau de maduració idoni, és a dir, tant la concentració de sucres com la maduració fenòlica, que determinarà el moment òptim en funció del vi al que es destini aquest raïm, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental. Ara els enòlegs fan feina amb les elaboracions per tal de treure el màxim potencial de cada varietat i obtenir vins singulars i de la màxima qualitat.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt