Ara llegint
Cooperatives Agroalimentàries alerta sobre les conseqüències de no arribar a un acord sobre el Brexit

Cooperatives Agroalimentàries alerta sobre les conseqüències de no arribar a un acord sobre el Brexit

Cooperatives Agro-Alimentàries ha lamentat avui mitjançant un comunicat l’escàs avanç en la negociació entre el Regne Unit i la Unió Europea, després de la darrera de les quatre rondes del procés negociador recentment celebrada. La Comissió Europea vol tenir un acord abans de l’31 d’octubre per la seva ratificació l’1 de gener de 2021, resten tot just quatre mesos i augmenta el risc d’un No acord atesa la llunyania de posicions d’ambdues parts.

Per a Cooperatives Agroalimentàries hi ha un risc real de no arribar a un acord. L’aplicació d’aranzels, quotes, controls, diferents normes sanitàries i fitosanitàries, etcètera, pot ser una realitat en breu, amb un impacte important en les exportacions agroalimentàries espanyoles cap un dels seus principals mercats, el que suposaria un nou cop per a alguns sectors afectats per el COVID-19.

L’Acord de Retirada EU-RU revisat, va entrar en vigor l’1 de febrer d’enguany, data a partir de la qual el Regne Unit ja no forma part de la UE. Així i tot, es va establir un període transitori fins a 31 desembre 2020 durant el qual es mantenia el mercat comunitari, la unió duanera i les polítiques comunitàries. Durant aquest període, es procedeix a la negociació entre la UE i RU per tancar un acord per a la futura relació post 2020. En previsió de no fructificar aquesta negociació, l’Acord de retirada deixava oberta l’opció de que a partir del 31 de desembre de 2020 es prorrogués 1 o 2 anys l’statu quo vigent durant aquest 2020, mitjançant acord de les dues parts, però aquesta pròrroga hauria de ser sol·licitada com a molt tard el 31 de juliol 2020, i el RU ha rebutjat reiteradament aquesta possibilitat.

Regne Unit ha comunicat oficialment la seva decisió de no sol·licitar l’extensió del període transitori. A més, tampoc accepta la proposta de la UE d’establir 0 quotes i 0 tarifes per al trànsit de béns, ni una convergència en normes mediambientals, socials, ajudes d’estat i competència anomenat Level Playing Field, que estableix una competència lleial entre les dues parts.

Regne Unit ha informat que a partir d’l’1 de gener de 2021 establirà tres fases en el control de mercaderies que arribin des de la UE, retardant uns mesos l’adopció completa de controls a tots els productes importats. En la primera fase, de gener a març, el control serà suau, a excepció d’alguns productes de risc com alcohol i tabac. En una segona fase, d’abril a juliol, hi haurà controls a tots els productes d’origen animal (carn, ous, mel, productes lactis, productes que han de tenir una pre-notificació de les autoritats). I des juliol tots els productes estaran subjectes a controls de declaració de duanes i aranzels en el punt d’importació, la qual cosa dependrà de l’acord final, si s’aconseguís.

El Regne Unit també ha anunciat el seu nou Règim Aranzelari post-Brexit que entrarà en vigor l’1 de gener de 2021 en cas de No acord, amb aranzels importants a les principals exportacions espanyoles com vi, oli d’oliva, fruites i hortalisses i productes carnis. Si aquests productes provenen de les Illes Balears, com ara la patata, els costos seran encara més elevats atès l’encariment de les mercaderies culpa del transport.

Fins i tot, malgrat un acord entre la UE i el Regne Unit, les relacions comercials canviaran per l’existència d’una frontera nova que implicarà més costos logístics i burocràtics.

El Regne Unit és un dels principals mercats per als productes agroalimentaris espanyols, representa el 11% del comerç nacional amb la UE. En alguns productes aquest mercat és especialment important, representa en valor de les nostres exportacions en fruites (12%), hortalisses (15%), vi (18%), arròs (22%), i en oli d’oliva i oliva de taula, Espanya és el primer proveïdor. També ho és per a productes ramaders on, de mitjana, el Regne Unit representa al voltant de el 5% de les nostres exportacions. Però més enllà de les afectacions directes, segons Cooperatives Agro-Alimentàries hi ha un risc greu de disrupció del mercat interior perquè les exportacions de la resta de països de la UE que no es destinin a Regne Unit acabarien en el mercat únic afectant tots els països.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt