Ara llegint
Visita institucional a les cooperatives de Menorca

Visita institucional a les cooperatives de Menorca

El recentment nomenat director Director General de Pormoció econòmica Emprenedoria i Economia Social i Circular, Manuel Porras, ha realitzat avui matí una visita a sa Cooperativa del Camp de Menorca, a la Cooperativa de Treball Associat Menorcalab, i a la Cooperativa de Consum San Crispin. Han acompanyat el director, la presidenta de Cooperatives agro-alimentàries Illes Balears Jerònima Bonafè i Malena Riudavets, presidenta de la Federació de Cooperatives Illes Balears.

Amb aquesta visita, Porras, gestor dels fons de l’ecotaxa, ha pres consciència de primera ma de les distintes realitats del cooperativisme. La primera presa de contacte ha estat amb els responsables de sa Cooperativa del Camp de Menorca, una entitat que representa més de 500 socis, molt arrelada a tota l’illa i en constant evolució.

Tonia Bosch, gerent de la cooperativa, ha explicat al director els perquès de la fusió de les cooperatives Sant Guillem i Santa Escolàstica, de Ciutadella, i de la de Sant Llorenç d’Alaior, ara fa 7 anys: “érem conscients que no bastava amb els subministres y volíem comercialitzar els productes dels nostres socis per arribar al  consumidor final, per això estam constantment innovant i adaptant-nos”.

Tolo Mercadal, director comercial i d’expansió de la cooperativa i de Farmers & Co, la marca de productes de qualitat de les Illes que representa 11 cooperatives associades a Cooperatives agro-alimentàries Illes Balears, ha explicat la iniciativa “Farmers Way” de dur turistes a les explotacions, a l’origen dels productes, per tal que apreciïn la seva qualitat.

Suport institucional als projectes  

Manuel Porras ha dit que era un clar exemple d’economia circular per a fomentar el producte local i s’ha compromès a donar suport a projectes en aquesta línia on hi participin Govern-Consell i sa Cooperativa del Camp. Tonia Bosch destaca la bona acollida i la sintonia en la reunió, “el director ha pogut comprovar de primera mà que fer feina plegats, per a objectius comuns amb resultats, és una bona manera de fer feina”.

La següent cita ha estat la Cooperativa de Treball Associat Menorcalab constituïda per professionals i experts en economia social; el seu camp d’actuació va des del suport a iniciatives d’emprenedors i a projectes en fase inicial, al foment de la creació d’empreses seguint els principis de l’economia social. Treballen per enfortir el sector primari.

Finalment, han conegut l’exemple de la Cooperativa de Consum San Crispin, nascuda a l’entorn dels treballadors del calçat a Alaior el 1953, i que no ha canviat des de llavors els seus postulats: oferir producte fresc al consumidor i un aparador on vendre la seva mercaderia als petits productors menorquins prioritzant els beneficissocials per damunt dels econòmics. Actualment tenen 3 supermercats a Alaior i es Migjorn Gran.

Jerònima Bonafè, present en tota la visita, s’ha mostrar molt satisfeta amb la jornada: “és molt positiu donar a conèixer, en primera persona, com treballa el sector agrari de transformació del producte. Esper que la voluntat i el compromís demostrats per tal de tirar endavant projectes entre les administracions i les cooperatives, sigui una realitat aviat. L’exemple de col·laboració entre les administracions autonòmica i insular a través de les cooperatives, en aquest cas de sa Cooperativa del Camp, es fàcilment extrapolable a les altres illes, i no hem d’oblidar que a les 4 illes hi ha cooperatives agro-alimentàries que comparteixen els mateixos postulats.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt