Ara llegint
La Fundació Marilles es compromet un any més amb els pescadors d’Eivissa

La Fundació Marilles es compromet un any més amb els pescadors d’Eivissa

Els resultats del projecte pilot “Mare Nostrum: reserva de futur”, liderat per la Confraria de pescadors d’Eivissa i finançat per la Fundació Marilles, han estat considerats positius, amb una bona recepció i participació per part de pescadors i la població local. Per aquest motiu la Fundació Marilles aposta pel projecte per un any més i renova la seva ajuda al projecte amb 50.000 euros.

Durant els últims 12 mesos, la Confraria de pescadors d’Eivissa ha desenvolupat activitats amb escoles, pescadors i públic en general amb l’objectiu de donar a conèixer les reserves marines de Es Freus i Tagomago, la seva ubicació i usos, així com els seus beneficis a nivell econòmic, social i mediambiental. El projecte s’ha centrat en fomentar la connexió entre les reserves i la ciutadania; crear un sentiment d’orgull i pertinença com a base per a la protecció de les reserves.

En aquesta nova fase, la confraria continuarà compartint coneixement sobre el funcionament i els beneficis que aporten les reserves marines a nivell local a través de jornades públiques, activitats dirigides a pescadors i treball conjunt entre entitats. Una novetat és que es treballarà estretament amb l’organització Low Impact Fishers of Europe (LIFE) per identificar mesures que reforcin la sostenibilitat del sector pesquer a nivell ambiental, econòmic i social.

Les activitats previstes

Per això es programaran activitats dirigides a analitzar l’esforç pesquer; i es donarà a conèixer el moviment slow food-slow fish. L’objectiu és garantir la preservació dels recursos pesquers i reduir l’impacte de la pesca sobre hàbitats i espècies vulnerables; la valorització del producte local, de Km 0 i de temporada; i la continuïtat del sector pesquer professional, el qual suposa un sector econòmic local essencial per al desenvolupament de la comunitat.

El projecte es fa extensible a les altres confraries de Pitiüses: la Confraria de pescadors de Sant Antoni i la Confraria de pescadors de Formentera.

Marga Serra, coordinadora del projecte, assegura que: “La primera fase del projecte ens ha permès constatar que existeix un buit important d’informació sobre com es gestionen les reserves i per què; així com el paper que juga cada actor dins d’aquest trencaclosques. Creiem que és vital cobrir aquests buits d’informació i fomentar la compilació de dades, que després es poden traduir en mesures de gestió efectives i comprensibles per part de la societat”.

Les reserves marines

Per la seva banda, Aniol Esteban, director de Marilles, afirma que: “Els pescadors de Pitiüses porten anys mostrant el seu lideratge en la creació de reserves marines, i la Confraria d’Eivissa va ser pionera amb la creació de la marca local Peix Nostrum. La pesca continua sent la major pressió sobre el medi marí i treballar constructivament amb pescadors compromesos és la millor manera de reduir impactes no desitjats i buscar solucions que beneficiïn a la mar, als pescadors i a tota la societat. A Pitiüses hi ha un context favorable per fer realitat un model de pesca i flota sostenible de referència per a la resta del Mediterrani”.

Antoni Tur Serra, patró major de la Confraria de pescadors d’Eivissa, afirma que: “Aquest projecte ens ha permès situar-nos en el lloc que ens correspon: agents que intervenen en la protecció del medi marí. Evidentment tenim el vessant d’explotació del recurs, però això no s’oposa a la responsabilitat que tenim de gestionar-ho de manera responsable”.

El projecte “Mare Nostrum: reserva de futur” va ser un dels guanyadors de la primera convocatòria del “Fons per a la millora de les Àrees Marines Protegides (AMP)” que Marilles va llançar al novembre de 2018. El fons finança projectes per millorar les AMP de Balears. Està obert a aportacions d’altres donants.

Els resultats

Les confraries de pescadors d’Eivissa i Formentera fa anys que treballen per a la declaració de reserves marines d’interès pesquer, ja que per experiència coneixen els seus beneficis a diferents nivells. A Pitiüses existeixen les Reserves Marines de Es Freus, Tagomago i Punta de Sa Creu. Des de la seva creació, aquestes reserves han contribuït a millorar el volum de peix comercial i la diversitat de peixos; de fet, la Reserva Marina de Es Freus mostra els valors més alts de biomassa total i la major recuperació pesquera de totes les reserves marines de Balears.

En 19 anys augmenta amb +13,6 kg/250 m² en la reserva integral d’aigües superficials, i amb +14,4 kg/250 m² en aigües profundes. Les aigües superficials i profundes de la reserva integral aconsegueixen els màxims de 15,6 kg/250 m² i 26,5 kg/250 m², respectivament. Tot i així, hi ha marge de millora i encara no han arribat al seu màxim potencial.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt