Ara llegint
L’olivera de Can Det de Sóller, premi AEMO a la millor olivera monumental d’Espanya 2020

L’olivera de Can Det de Sóller, premi AEMO a la millor olivera monumental d’Espanya 2020

La mil·lenària Olivera de “Can Det”, una família de la pagesia sollerica,  en ple cor de la mallorquina Serra de Tramuntana,  ha estat guardonada amb el Premi AEMO a la millor olivera monumental d’Espanya 2020.

L’arbre, sembrat entre marjades ancestrals de pedra seca i la seva fabulosa estampa, emergeix en un paratge únic, La Vall  de Sóller, on es conrea l’olivera des que fos introduït per Fenicis i Grecs.

El municipi de Fornalutx, on es torba ubicada la finca de Can Det, situat en el nord l’Illa de Mallorca, ha vist reconegut a un dels seus fills més il·lustres. Un ésser viu que probablement supera els 1.100 anys de vida. Una olivera fenomenal de la varietat autòctona Empeltre Mallorquina, que ha estat triada pel jurat d’experts d’AEMO com la Millor Olivera Monumental d’Espanya d’aquest any.

Aferrat a la terra per una peanya espectacular que estén les seves llenyoses arrels ancestrals en una gran superfície, emergeix el seu tronc únic, de més de 6.5 metres de perímetre, el qual dibuixa una excelsa figura de gran volum i de traços impossibles. Tronc poblat de gruixudes gemmes que s’alternen amb belles cavitats negres que només s’expliquen per l’evolució d’aquesta planta a través dels segles.

Oliveres ancestrals

Les oliveres ancestrals sempre tanquen el misteri de com un ésser viu s’atreveix a reptar a l’eternitat, de com una planta, per on discorre la saba viva segle rere segle, és capaç de sobreviure a unes i altres civilitzacions.

Probablement l’olivera de Can Det va ser plantada pels musulmans, allà pel segle IX, i fos testimoni directe de la reconquesta de l’illa per les tropes cristianes en el segle XIII. Segurament també l’olivera de Can Det va veure discórrer pels seus bancals a les gents de l’emergent Regne d’Aragó en la seva plenitud i, ja en el segle XX, també aquest arbre va aconseguir sobreviure a la crisi de l’olivar a Mallorca on molts dels seus germans van ser arrencats. I ja avui, en ple segle XXI, l’olivera continua aportant collita gràcies a la cura i manyaga dels seus propietaris, la família Deyá Canals, que converteix en oli les seves fresques olives en l’últim molí de premsa de l’Illa, el Molí de Ca Det.

Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

La serralada muntanyenca, Serra de Tramuntana, on vegeta aquest exemplar, ha estat declarada recentment Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en la seva categoria de Paisatge Cultural, i més concretament la Vall de Sóller i de Fornalutx, hàbitats de l’Olivera de Can Det, es componen d’impressionants marjades de pedra seca on el nostre protagonista roman acompanyat per altres fabulosos exemplars de semblant grandària.

El jurat d’AEMO ha estat dirigit per la Dra. Angjelina Belaj, prestigiosa investigadora genetista que dirigeix el Banc Mundial de Germoplasma d’oliveres del IFAPA de Còrdova, reserva genètica on vegeten més de 1.000 entrades procedents de tot l’Arc Mediterrani.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt