Ara llegint
Plagues de quarantena

Plagues de quarantena

Atendre a les plagues és una de les raons per les quals el sector primari ha d’estar al dia en les revisions de les seves eines, maquinàries agrícoles, llocs de treball i productes finals que presenten al mercat. En aquest sentit cal mantenir una certa tensió tècnica cap a totes les parts, siguin administracions públiques o bé empreses privades, petits pagesos, explotacions agrícoles, cooperatives.

Les plagues de quarantena han de tenir l’atenció que es mereix per a que el nostre entorn i ecosistema sigui veritablement sostenible. La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, defineix com a plaga de quarantena la plaga que pugui tenir importància econòmica potencial i que figuri en la llista comunitària o hagi estat qualificada així pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient dins la competència estatal.

La normativa europea i nacional estableix per als diversos estats membres l’obligació de dur a terme prospeccions als seus territoris per conèixer la situació de determinats organismes nocius per als vegetals (organismes de quarantena). És molt important detectar els primers focus d’una plaga que apareix per primera vegada en un estat membre o en una part d’aquest, per evitar que s’hi estableixi, sempre que sigui possible, o almenys que s’hi propagui.

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient estableix un calendari anual de prospeccions d’organismes de quarantena i de plans o programes de prevenció, eradicació o control de determinades plagues vegetals d’interès a Espanya, que les comunitats autònomes han de dur a terme, i també la data de lliurament dels informes amb els resultats obtinguts.

A més, per a les plagues de quarantena, té elaborats plans de contingències nacionals, protocols d’inspeccions i prospeccions i requisits per a la circulació de material vegetal. Per tant, cal atendre sempre a qualsevol plaga que pugui venir a les nostres Illes Balears i mantenir aquestes inspeccions tècniques per part de les autoritats competents.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt