Ara llegint
Preocupació entre els productors d’ametlla pel desequilibri dels mercats

Preocupació entre els productors d’ametlla pel desequilibri dels mercats

Foto J. Serra

L’Agrupació de Cooperatives Agro-Alimentàries, presidida per Jerònima Bonafé,  s’ha adreçat a la Consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, per expressar-li  la seva preocupació pel sector de l’ametlla i per assegurar la seva viabilitat econòmica, mediambiental i social.

En aquest moment el sector, cita l’escrit adreçat a la conselleria, necessita  propostes per donar resposta  al desequilibri de mercat que travessa, provocat pel tancament del canal HORECA com a conseqüència de l’estat d’alarma decretat des del mes de març per la gestió de la pandèmia del COVID-19.

Cau la cotització de l’ametlla

Aquesta situació ha provocat, en primer lloc, una important caiguda de les cotitzacions de l’ametlla en els darreres mesos a les  diferents llotges nacionals. El mes de gener l’ametlla es cotitzava en la Llotja de Preus a 5,30 €/Kg gra, front els 3,40 €/Kg de la segona setmana de juny.

En segon lloc, també ha provocat una baixada de les vendes, i per tant un increment dels estocs de les cooperatives amb industries trencadores i rapeladores, atès que el sector industrial de les illes, molt vinculat al canal HORECA, no ha consumit el producte previst: gelateries, pastisseries, restaurants, etcètera.

A aquesta situació s’hi ha d’afegir que pràcticament han desaparegut les exportacions i ha augmentat la pressió exercida per les importacions d’ametlla americana a la Unió Europea, que segons les previsions de AlmondBoard, augmentaran, ja que es preveu una producció record, 1.361 milions de tones d’ametlla, el que suposa un 17,6% respecte a 2019.

El sector reclama una consideració especial

L’Associació de Cooperatives insisteix en la necessitat de que el sector de fruits secs tingui una consideració especial en el marc dels debats que s’estan produint actualment sobre el futur de la PAC i la seva aplicació a l’estat Espanyol mitjançant el “Plan Estratégico Nacional”, o les mesures que es desplegaran com a conseqüència de la “Estrategia de la Granja a la Mesa”.

Destacar la rellevància de l’activitat agrària d’aquest sector a les Balears, tant per l’impacte mediambiental del cultiu, com per el seu impacte positiu en el desenvolupament rural de la nostra regió,des del punt de vista social i econòmic.

Per aquest motiu el sector de l’ametlla de Cooperatives Agro-alimentàries de les Illes Balears proposa a la Conselleria d’Agricultura constituir una Mesa amb la finalitat de debatre, realitzar tasques i intercanviar informació de la situació del sector dels fruits secs, així com articular mesures per el sector.

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt