Ara llegint
Tomeu Fiol: “Mallorca és el paradís del turisme familiar”

Tomeu Fiol: “Mallorca és el paradís del turisme familiar”

Tomeu Fiol Obrador (Palma 1971) és el responsable del l’àrea de màrqueting de l’empresa Hotelinking, dedicada a oferir solucions tecnològiques als hotels i al món de l’hoteleria en general. Fiol és a la vegada l’ànima de la pàgina web Turisme Petit,  dedicada a promocionar el turisme arreu del món però especialment per Mallorca cercant rutes i camins per poder fer en família i, sobre tot, amb els més petits de la casa.

Pregunta.- Com va néixer aquesta idea de fer una pàgina web per desenvolupar el turisme d’excursions amb els més petits?

Resposta.- La idea neix una mica per la falta d’informació que existia sobre aquest tipus d’activitats a Mallorca.  Ja fa nou anys com a pare de dues filles petites, vaig tenir  la necessitat de trobar informació sobre aquells llocs o activitats que es poguessin fer en família. No existia cap canal offline ni online que es dediques de manera especial a aquest nínxol: el turisme familiar per Mallorca.

P.- Quantes persones participen en aquesta iniciativa i quin és el funcionament a partir de la web?

R.- Som una família de quatre, la meva dona i dues nenes que òbviament ara són més majors.  Des de l’inici tot el que hem recomanat és fruit de la nostra pròpia experiència, donant credibilitat a tot el que es comentava a la web. La idea és informar-nos prèviament, realitzar l’experiència, excursió o visita, i després comentar-ho en el nostre blog amb una cura especial cap a les famílies i remarcant si és accessible per a cotxets, si té serveis pensats per a les famílies i a partir de quina edat es pot fer. En definitiva, dubtes que molts pares ens fem abans de sortir de casa i que fins fa poc no hi havia molta preocupació per resoldre-les.

P.- Qui és la persona que ha fet la triadella i com s’ha feta per adaptar les excursions a les possibilitats dels més petits?

R.-  Jo sóc l’impulsor de totes les sortides consensuat amb la família. A l’hora de seleccionar els llocs partim sempre de la mateixa premissa: saber si és apte per anar-hi amb nins i, sobre tot,  a partir de quina edat.

P.- Tenen els illes excursions fàcils per poder fer amb els més petits de la casa?

R.- Sí. És el paradís del turisme familiar. Curiós veritat? És una cosa que ni tan sols s’està explotant prou. Les illes ofereixen infinitat d’excursions per a fer amb nins, moltes d’elles circulars, unes altres són possibles amb cotxets de bebè, moltes, malgrat el que es pot pensar,  són de curta durada i altres poden ser trams on no és necessari fer-les senceres per a gaudir d’un entorn increïble.

P.- Quina és la rebuda que us donen els propietaris dels terrenys que  trepitgeu ja que, sovint, els infants són renouers i inquiets?

R.- En aquest sentit no hem tingut mai cap problema, encara que la majoria d’excursions que fem no passen per cap propietat privada. Els nins, normalment, són més acurats amb l’entorn del que puguem pensar, més que els adults ja que no solen tirar escombraries perquè entenen que no s’ha de fer.

P.- Turisme Petit és un grup o una pàgina web?

R.- Ens definiríem com una família micro influencer que comparteix les seves experiències en família en un blog. Això sí, la idea no és exposar les nostres filles, mai ho fem, sinó aquells llocs que són adequats per a anar amb nens, per tant pensem que fem una labor útil. Molt sovint podem veure un influencer com una persona que exposa la seva vida i que comparteix experiències personals. És un concepte que no ens agrada. Nosaltres el veiem com aquesta capacitat d’orientar a aquelles persones que per un motiu o un altre no té accés a una determinada informació i nosaltres ajudem al fet que la tinguin i previsiblement podem influir a l’hora de prendre decisió.

P.- El sol fet d’anar d’excursió en família ja és un fet pedagògic. A més de caminar, ensenyeu als més petits a fer un us responsable de les muntanyes, platges i espais públics?

R.- Rotundament sí.  Com he comentat abans,  els nins són molt conscients de l’entorn on es mouen i és important que aprenguin a conèixer-lo i entendre’l.  En moltes rutes, de les quals plantegem, hi ha dades interessants sobre la flora, fauna o història del lloc per a fer l’excursió més atractiva. D’altra banda, les nostres filles estan conscienciades que hem de cuidar d’aquest entorn tan privilegiat on viuen. Lamentem, moltes vegades, veure camins bruts o platges amb restes de plàstic.

P.- Són més responsables els petits que els grans?

R.- Sí. Veiem important que des de molt petits aprenguin a respectar el seu entorn, no sols a la muntanya, sinó a casa, a la ciutat,… si es fa així, de manera natural, aprenen aquests hàbits.

P.- Com veu vostè, en general, el comportament de la gent que practica l’excursionisme?

R.- En general bé però és veritat que veiem coses que ens continuen sorprenent pel perilloses que són. Sovint malauradament trobem molta brutor que han deixat. Cal no confondre. No tots els excursionistes són iguals. Hi ha molta gent molt responsable. Generalitzar és dolent i injust.

P.- Sovint els propietaris dels terrenys són reticents al fet que la gent passi per llurs propietats. Val a dir que, per regla general, és perquè sovint el comportament dels excursionistes no és ni respectuós ni considerat. Què n’opina vostè?

R.- Jo crec que és una mescla de tot, però si tots anéssim amb respecte, possiblement els propietaris tindrien una altra actitud, al final paguen justos per pecadors i no podem oblidar que els propietaris estan a casa seva i la resta som convidats que el mínim que podem fer és tenir un comportament exemplar de la mateixa manera que ens agradaria que la gent es comportés a ca nostra.

P.- Què recomanaria vostè a la gent que es vulgui endinsar dins l’excursionisme familiar?

R.- El més important és que s’adaptin a les necessitats dels infants i que la dificultat de les sortides es faci de manera progressiva. Nosaltres proposem fins i tot excursions de mitja hora i posem l’edat recomanada perquè els pares, des del primer moment, sàpiguen el que es trobaran. D’altra banda, hem de recordar sempre que els nins tenen un altre ritme i, per tant, hem de respectar-ho perquè la seva experiència sigui satisfactòria i vulguin repetir. Cal aturar-se  a mirar els animals, a sentir l’olor les flors o a descobrir coses noves.

P.- Com veu l’estat general dels camins de muntanya? Hi ha diferència dels camins privats als públics?

R.- Cada vegada millors. Un exemple clar és la Ruta de Pedra en Sec. Sa Via Verda Manacor-Artà també és un altre exemple. És veritat que en aquest sentit es nota una millora constant i molts camins, abans intransitables, ara es poden fer sense problema. Encara així veiem que es fa  pel  del senderisme i un turisme més de qualitat i no pel turisme de família.

P.-Què demanaria a les autoritats respecte del manteniment del Medi i, sobre tot, de la Serra de Tramuntana?

R.- Més neteja sobretot i millores en la senyalització. Hi ha excursions que són molt delicades i un error en el camí pot dur-te molt més lluny del que es preveu amb conseqüències imprevisibles. S’ha renovat tota la senyalització en la majoria de camins però hi han fites que han desaparegut o estan torçades i es presta a confusió. Pot ser estaria bé un sistema d’alertes que permetés a l’excursionista avisar in situ  d’anomalies, per exemple, a través d’una app. Crec que la tecnologia no ha d’usar-se només per a oferir informació sobre destins sinó per a ajudar a millorar la nostra xarxa de camins.

P.- I als propietaris?

R.- Si aconseguim que tots respectin l’entorn els demanaria que anessin més flexibles i més comprensius, al final Mallorca és patrimoni de tots. Sense saber si ja és així, també entenc que haurien de ser compensats d’alguna forma. També hem de recordar que abans s’era molt més permissiu a l’hora de construir o de delimitar camins per a ús privat, ara seria impensable que determinats camins siguin d’ús privat, tenint en compte aquest punt es tracta que totes dues parts se sentin còmodes.

P.- I als usuaris? Perquè no podem deixar de pensar que cada passa que dóna un excursionista la dóna per un terreny o públic o privat. No camina, per regla general, per dins casa seva…

R.- Respecte i més respecte per l’entorn i molta empatia. Cuidar de tot el nostre patrimoni no ens pot donar més que beneficis. Hauríem de ser un exemple per a altres països.

P.- Què és el millor de poder fer excursions per les illes?

R.- Sense cap dubte la capacitat de poder alternar diferents paisatges: muntanya, platja, les dues coses alhora, a vegades amb neu i moltes vegades amb aigua de pluja que proporciona fenòmens naturals únics com, per exemple,  Ses Font Ufanes. Tenim un paisatge  molt ric i variat, sense dubte el que fa que estimem Mallorca.

P.- I el pitjor?

R.- La falta de civisme moltes vegades i la concentració massiva de gent en alguns punts. L’Illa, malgrat el que puguem pensar, té una oferta molt variada però moltes vegades sembla que tots volem anar als mateixos llocs. Per això veiem important que no siguin només portals, com el nostre, els qui informem a les famílies, sinó que a nivell institucional hi hagi una aposta clara per aquest sector.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt